- Ja, vi staser på dette og har opparbeidet oss gode kunnskaper. Dette er et område rørleggerbedrifter stort sett har mistet. Nå er det mest spesialiserte firmaer som utfører slike tjenester, forteller daglig leder og rørlegger Martin Nygaard i VVS Sentret.

- Vi kjøpte en lett brukt spylebil fra Tyskland for et par år siden, oppgraderte utstyret inne i bilen. Nå kan vi ta de fleste oppdrag.

- Bilen ble bygget om slik at den i dag har 2 pumper hvor den ene er utstyrt med varmepanne på 110kw effekt  med maks effekt på 500bar , normalt blir denne kjørt på ca 300bar noe som er meget effektivt til rengjøring av gamle igjengrode soil rør .

- Pumpe 2 har kapasitet på 185 bar og og inntil 85l pr min som mest blir brukt på utvendige avløps rør

Og antall oppdrag er det ikke noe å si på. Også andre rørleggerbedrifter ringer til VVS Sentret og bestiller spylebilen.

- Vi setter jo pris på det, bemerker Nygaard, og strenge vintre med lite snø blir det også mye tining av rør.

- Vi har utstyr som vi sender inn i frosne vannrør, og dette gnager isen i stykker raskt og effektivt.

Han forteller at VVS Sentret anbefaler en årlig gjennomspyling av avløpsrør, som en del av vanlig vedlikehold av bolig eller næringsbygg.

- Dette vil kunne forhindre fremtidig tette avløp, med påfølgende potensielle store skader på bygning og inventar. Etter spyling, anbefales også gjennomført rørinspeksjon, for å avdekke eventuell skade eller slitasje på avløpsledning, sier Nygaard.

- En tilstandskontroll kan i dag gjøres relativt enkelt, ved å filme avløpsrørene fra innsiden. En slik kontroll vil kunne bidra til å sette en mer korrekt verdi på boligen, og samtidig spare både selger og potensiell kjøper, for økonomiske bekymringer.

Rørinspeksjon av avløpsrør, utføres for å påvise skader eller feil på rørsystemet, såvel som å kvalitetssikre et nylagt anlegg. Trasèsøk kan benyttes sammen med rørinspeksjonsutstyret, for å kartlegge avløpsrørets plassering, i forkant av graving.

- Det eneste som vil holde rotter og andre skadedyr unna avløpet, er at man slutter å kaste mat og lignende i avløpet. Men ved å foreta en årlig gjennomspyling av avløpsrørene vil man også holde rottene på avstand. Man tar da vekk næringsgrunnlaget, påpeker Martin Nygaard.

Avløpsrør er normalt sett ikke laget for å tåle vanntrykk, og pakninger blir med tiden tørrere, og mister da sin elastisitet. Eldre røropplegg har dessuten andre former for tetting, enn nye avløpsrør, og i enkelte tilfeller er rørdelene stukket inn i hverandre, uten noen form for pakninger.

- Hvis et avløpsrør begynner å gå tett, vil da muligheten for raskt å få vekk avløpsvannet, reduseres. Dette kan føre til at vann blir stående i røret en stund, før det blir borte. Utette røroverganger kan da bli stående med et stort vanntrykk, som kan resultere i at det lekker ut vann, sier han.

- Vi ser av og til skader, der lekkasjen kun skjer når det er en kombinasjon av for eksempel at naboen i etasje over, bruker vasken samtidig, eller at det kun oppstår, når man tømmer ut en full oppvaskkum.

- Ofte handler det dessuten om små mengder vann - kanskje bare en spiseskje, eller to hver gang. Men fordi det skjer inne i kjøkkenbenken, blir det sjelden oppdaget.

- Og selv små lekkasjer, kan føre til alvorlige muggsoppskader, slik at både kjøkkenbenk og gulv må skiftes ut, avslutter Martin Nygaard.