Pilene i markedet for næringseiendom peker nedover nå, og enda verre skal det bli i 2010. Det spår renteutvalget i Norges Takseringsforbund (NTF) i en fersk pressmelding.

- Omsetningen er liten i hele landet, leieprisene synker, og andelen ledige lokaler øker. Det er ingen tegn til at denne trenden vil snu de to første årene, sier formann Haakon Fossen i NTFs renteutvalg i pressemeldingen.

De negative tegnene i markedet er at flere bedrifter nedbemanner, og veksten i markedet som utbyggerne hadde sett for seg uteblir, slik at ledigheten av lokaler øker. Dermed presses leieprisene, og verdien av eiendomsobjektene faller.

Det er for tiden noen nybygg under oppføring, men i hovedsak er dette bygging med bakgrunn i gamle kontrakter. Ifølge Fossen inngås det nesten ikke kontrakter på nybygg.
 
Om lag seks prosent av kontorlokalene står i dag ledige i Oslo/Akershus. Renteutvalget i NTF venter at i løpet av året vil ledigheten stige til rundt ni prosent. Arealledigheten forventes å stige ytterligere i Oslo-regionen i 2010, utvalget spår at ledigheten her vil passere 10 prosent neste år. Det tilsvarer i så fall over 800 000 kvadratmeter.

- Samtidig ser vi at trenden kan bli enda mer dramatisk andre steder i landet. Særlig gjelder det områder med høy sysselsetting i utsatte bransjer innen industri og teknologi, der arbeidsledigheten forventes å øke, sier Fossen.

Utvalget ser ingen tegn til bedring av situasjonen, tvertimot: Den oppturen som nå ses i privatøkonomien og i enkelte bransjer vil bli snudd til fortsatt nedgang når de realøkonomiske faktorene slår ut for fullt.

Renteutvalget i NTF kommer med nye analyser av markedet for næringseiendom hvert tertial. Utvalget er satt sammen av eksperter fra bank og finans, næringsmeglere, byggebransjen og takstbransjen selv.

Kilde ne.no