I Midtøsten har Dubai det raskest voksende markedet i verden. I den vestlige verden krever en stigende bølge av miljøproblemer nye tilnærminger – ofte under press av en stadig strengere lovgivning.

Krever nyskaping
På et toppmøte mellom europeiske ledere i 2007 ble det definerte målet å redusere utslipp av drivhusgasser med 20 prosent innen 2020. Det forventes at denne reduksjonen oppnås samtidig med et økende energiforbruk. IEA (International Energy Authority) spår en 50 prosent vekst i det globale energiforbruket innen 2030. Det er tydelig at bare en nyskapende teknologi kan harmonisere disse tilsynelatende motstridende beregningene.

Møter kravene
Som en verdensleder innen fjernkjølingsteknologi, er Alfa Laval en medvirkende kraft når det gjelder utviklingen av løsninger som møter de strenge kravene fra det globale markedet. Miljøaspektet setter et enormt press på utstyrsprodusenter, og Alfa Laval har møtt denne utfordringen med suksess. Platevarmevekslere spiller en vesentlig rolle i denne prosessen.

Fokus på platevarmevekslere
Fordelene med fjernkjøling er mange og tydelige. Følgelig blir samfunns- og forretningsledere over hele verden stadig mer dratt mot denne teknologien. Alfa Laval gjennomfører prosjekter innen forskning og utvikling på mange nivåer for å forbedre og øke fordelene med teknologien. I denne artikkelen vil vi beskrive den vesentlige rollen platevarmevekslere spiller i kjølesystemer. I en rekke år har Alfa Laval vært bestemt på å utnytte det fulle potensialet i denne funksjonen for å redusere energiforbruket og miljøpåvirkningen.
Mikael Hellborg er Business Unit Manager innen komfortkjøling hos Alfa Laval. Han betegner den systematiske utviklingen av platevarmevekslere hos Alfa Laval som "en naturlig prioritet".
Miljøet avgjørende
- Som en global hovedaktør innen kjøleteknologi har vi en forpliktelse til å føre våre ressurser for forskning og utvikling til områder der de kan skape mest verdi for kundene og samfunnet som en helhet. Miljøaspektet er avgjørende og potensialet i platevarmevekslere er virkelig fascinerende.

Indirekte og direkte fordeler
Mikael Hellborg definerer noen av miljøfordelene med platevarmevekslere som "indirekte" – dvs. at de hovedsakelig kan defineres på lengre sikt. Men en del av fordelene er likevel "direkte". De kan regnes ut og dermed kvantifiseres umiddelbart. Mikael Hellborg forklarer forskjellene med noen eksempler.
- Optimeringsprogramvaren vår gjør at man kan regne ut den mest effektive kombinasjonen av platevarmevekslere. Jeg ser dette som en indirekte fordel siden det ikke er sannsynlig at du regner ut kostnadene ved et avvik – ofte skapt av ugunstig høyt energiforbruk. Alle typer forebygging hører til den indirekte kategorien, fordi den fullstendige verdien av forebygging bare kan vurderes på lengre sikt. Et eksempel: Platevarmevekslere kan brukes til å separere kjølekretser i fler¬etasjes bygninger og dermed beskytte kjølekondensatorer og klimaanlegg mot høyt trykk for så å redusere fremtidige kostnader ved reparasjon og vedlikehold, understreker Hellborg.

Kutter kostnader
De direkte fordelene er tydelige, og de eksakte verdiene av dem kan ofte forutses med en viss nøyaktighet. Når det gjelder platevarmevekslere, er det flere fordeler, og de faller ofte inn under energisparing. Mikael Hellborg snakker med en tydelig stolthet.
- I mange kjøleapplikasjoner gjør platevarmevekslerne våre det mulig å bruke kostnadsfrie kjølemedier i løpet av vinteren eller når temperaturene endres med årstidene. Men de fleste kostnadsfrie kjølekilder – vann fra elver og innsjøer, sjøvann, is og snø – gir svært aggressive medier. En separering av kretser og plater laget av bestandig materiale vil eliminere dette problemet – og vil noen ganger redusere strømkostnadene med opptil 75 prosent i den perioden av året.

Utnytter energien maksimalt
Mikael Hellborg gir så en lang rekke med andre eksempler der platevarmevekslere fra Alfa Laval har økte milljøfordeler – ofte påfallende parallelt med kostnadsreduksjon og økt funksjonalitet. Han nevner bruken av tørrkjølere som energisparende kjølekilde i mindre kjølesystemer, redusert bruk av kjemikalier for behandling av vann i kjøletårn og platevarmevekslere som sparer strøm når de installeres i kjøleomløpssystemer. Han beskriver også det brede spekteret av energisparingsalternativer med integrerte varme/kjøleapplikasjoner.
- I integrerte systemer gjør platevarmevekslere det mulig å gjenbruke spillvarme og spillkulde. I et system hvor det er behov for varmtvann og kjøling samtidig, kan en platevarmeveksler installeres mellom kondensatoren og kjøletårnet for å fange opp noe av energien som ellers ville gått tapt. Denne energien kan brukes til å forvarme tappevann. Dette gjøres indirekte via fjernvarmenettet. I noen bruksområder som dette, gjør platevarmevekslerne våre det mulig å utvinne opptil 95 prosent av energien.

Et globalt perspektiv
Global oppvarming er et ubestridt fenomen. Det samme er det hurtigvoksende behovet for kjølekapasitet og behovet for å minimere miljøpåvirkningene av kjølesystemene som bygges verden over. For Alfa Laval betyr dette at vi må tilby en kombinasjon av standardisering og fleksibilitet – og at miljøaspektet må gis høy prioritet. Mikael Hellborg avslutter:
- Kravene kan være utfordrende, men vår erfaring fra en rekke land over hele verden hjelper virkelig. Vi har levert kjøleteknologi tilpasset de forskjelligste forhold – både når det gjelder klima, infrastruktur og lovverk. Kjøleteknologien for fremtiden må utvikles ut fra et globalt perspektiv. Erfaringene fra en installasjon må dokumenteres og være tilgjengelig så de kan brukes i et annet prosjekt.

Til ettertanke
- Merkelig nok trengs det ofte et globalt perspektiv for å optimere løsninger på et lokalt nivå, sier Hellborg.

Skrevet av PR-Byrået Laser Media.