- Det store antallet varmepumper som er installert etter 2003 mener vi er en av flere faktorer som kan forklare at energiforbruket i husholdningene er redusert, sier Bård Baardsen, daglig leder i NOVAP.

Bare det negative
Bård Baardsen legger til at NOVAP mener at energidebatten førs på feil premisser. Baardsen utdyper dette slik:
- Det er helt feil når premissene for debatten er tuftet på at energiforbruket skal øke. Med et klart og tydelig mæl for energieffektivisering og enkle forutsigbare støtteordninger bør det derimot være et stort potensial for en reell nedgang i energiforbruket i Norge. Dette er også konklusjonen i flere rapporter som er utarbeidet de siste årene.

Det er Statens Institutt for Forbruksforskning som har utarbeidet en rapport, hvor de ser for seg forbruksutviklingen for energiforbruk i Norge i husholdningene fra 1990 og frem til 2008. Deres utgangspunkt er at energiforbruket i norske husholdninger ikke har økt på snaue 20 år, men derimot har hatt en utflating og en nedgang.

- Dette har ikke blitt vektlagt i media og heller ikke de politiske diskusjonene. Det virker som man legger vekt på kun det negative og rapporten konkluderer med at reduksjonen i elektrisitetskonsum er reell, sier Baardsen.

Unødvendige investeringer
For husholdningene har det stor betydning at debatten føres på korrekt grunnlag. Både 30 milliardene som Statnett vil investere i nytt strømnett i Norge og milliardsubsidier til ny kraftproduksjon gjennom grønne sertifikater skal betales av forbrukerne over strømregningene.

- I en situasjon hvor strømforbruket reduseres er dette i stor grad unødvendige investeringer, mener daglig leder i NOVAP, Bård Baardsen.