Arlanda flyplass er i dag en stor bruker av energi. På vinteren skal lokalene varmes opp, og om sommeren skal de kjøles ned slik at man får en behagelig temperatur innendørs. Energilagret vil fungere som et effektivt lager hvor man sparer varme fra sommeren til oppvarming vinterstid og motsatt sparer kulde fra vintermånedene til kjøling på sommeren.

Løsningen Sweco har fått i oppdrag å konstruere er såkalt akviferlager der energien lagres i et grunnvannsmagasin som strekker seg under flyplassen. Løsningen skal være meget energieffektiv og vil klare seg uten både varmepumper og kjølemaskiner.

- Akviferlageret kommer til å minske våre innkjøp av el og varme, og som i sin tur vil bidra til at man minsker utslippet i produksjonsleddet med 7000 ton koldioxyd per år sier sjef for Arlanda Energi Kenth Arvidsson.

Fakta:
Det skal borres ti brønner i åsen rundt flyplassen. Totalt kommer lageret til å bli på 3 millioner kubikkmeter. I tillegg til fordelene som allerede er nevnt ved kjøling og varme innendørs, vil man også utnytte varmen som undervarme på flyplassens oppstillingsplasser, samt som forvarming av ventilasjonsluft.