Ved bybanestoppet på Fantoft er grunnarbeidet i gang på det som skal bli Bergens mest miljøvennlige næringsbygg. Her skal Meny ha butikk i første etasje og i de tre øvrige etasjene flytter Sweco inn med sine medarbeidere i Bergen. 

Når vi skal inn i et flunkende nytt bygg har vi tatt vår egen medisin og planlagt spesielt med tanke på isolasjon, ventilasjon og egenproduksjon av energi fra fornybare kilder. Satsingen på energieffektivisering er så god at Enova yter bygget 5,5 millioner kroner i støtte som et forbildeprosjekt, forteller divisjonsdirektør Tor Helge Indrebø i Sweco Norge.

Det er Fantoft Utvikling som har utviklet tomten og som eier bygget. Entreprenørselskapet Lars Jønsson har totalentreprise på oppføring av det ca. 18 000 kvadratmeter store bygget, og Lund & Partnere i Bergen er arkitekt.

Blant «5 på topp» næringsbygg i landet
- Næringsbygget på Fantoft vil utmerke seg med et lavt energibehov som i betydelig grad dekkes av egne og fornybare kilder. Planene tilsier et energiforbruk som er 50 prosent lavere enn kravet til passivhus i energiklasse A. Det er slike prosjekter vi vil ha flere av, og derfor støtter vi utbyggeren økonomisk, sier rådgiver Ole Aksel Sivertsen i Enova. Han rangerer bygget på Fantoft blant de fem mest energieffektive byggeprosjektene i landet. I denne kategorien kommer også det nye administrasjonsbygget på Haakonsvern.

- Det spesielle på Fantoft er at prosjektet gjennomføres i privat regi med leietakere som aksepterer de kostnadene som initielt følger med den spesielle satsingen på miljøvennlige løsninger, fremholder Sivertsen.

Energibrønner på 220 meters dybde
Blant de mest krevende tiltakene er boring i grunnen ned til 220 meters dybde. Her skal det etableres energibrønner som lagrer kjøling eller varmeoverskudd fra bygget for senere bruk, avhengig av behovet for å justere temperatur i bygget.

Samlet er behovet for levert energi til kontordelen av bygget beregnet til ca. 35 kWh per kvadratmeter per år. For få år siden var energibehovet ofte mer enn 200 kWh ved prosjektering av nye bygg. Også i butikkdelen av det nye bygget blir det satset på energieffektive løsninger, men her vil energibehovet påvirkes av at åpningstiden er lengre og at matvarer krever kjøling.

Mange tiltak gjør bygget tilnærmet et null-energibygg
•Det er mange tiltak som i sum skal gjøre Sweco-bygget på Fantoft til et «nær null»-energibygg.
•Bygget er tilnærmet kvadratisk. Det gjør fasade- og takarealet lavt i forhold til gulvarealet, noe som bidrar til økt utnyttelse av passiv solvarme.
•Bygget isoleres med 30 cm isolasjon i vegger. Luftlekkasjer og kuldebroer unngås blant annet ved at søyler trekkes inn i bygget for at de derved drar med seg minst mulig kulde.
•Bygget blir «kledd» med solcellepaneler som sørger for at deler av byggets behov for strøm dekkes med fornybar elektrisitet produsert på bygget.
•Bygget utstyres med reversible varmepumper som utnytter den geotermiske energien som finnes i grunnen til å levere den varme og kjøling bygget til enhver tid har behov for. Utveksling av energioverskudd mellom butikk og kontor reduserer forbruket ytterligere.
•Bruk av energi til oppvarming, ventilasjon og drift av PC’er reduseres ved hjelp av detektorer som registrerer tilstedeværelse og luftkvalitet.

Mange fasiliteter og mulighet for utvidelse
Swecos avdeling i Bergen holder i dag til i kontorbygget i Storetveitvegen 98. – For oss vil flytting til nytt bygg om to år muliggjøre fortsatt ekspansjon i Bergen. Vi blir 30 flere bare i år, og ser for oss rekruttering av ytterligere 50 nye arkitekter og ingeniører frem mot 2016, sier regiondirektør Kjell Einar Knutsen.

De tre kontoretasjene blir i hovedsak innredet med landskap. På taket skal det anlegges en flott og solrik hage, mens det i underetasjen blir etablert sykkelparkering og et velutstyrt garderobeanlegg. Bygget blir for øvrig prosjektert slik at det senere eventuelt kan bygges inntil fire etasjer på toppen av det som bygges i første omgang.

- For oss i Sweco gir realiseringen av prosjektet på Fantoft oss muligheter for vekst, samtidig som det vil tjene som et utstillingsvindu for hva vi mener med bærekraftige næringsbygg. Man kan si vi får i pose og sekk, smiler Tor Helge Indrebø og Kjell Einar Knutsen.



Kilde.sweco.no