I Sverige er det laget en rapport som mer en antyder at Sverige nå er i fare for å skli bakover i utviklingen. Det er Rapporten "10 sannheter om BIM", laget av Kairos Future på vegne av konsulentfirma WSP, som påpeker dette.

Rapporten kartlegger BIM og dets utvikling i noen av verdens største markeder. Rapporten beskriver BIM som en mer samordnet tilnærming til å håndtere prosjekter oghandler mest om endringer i holdninger og praksis.

Rapporten viser blant annet de ti viktigste sannheter som preger BIM. En av disse sannheter treffer Sverige nå på "The Tipping Point", og refererer til hva som kreves for å være på bred front for å effektivisere bygg- og infrastruktursektoren.

Rapporten gjør det klart at katalysatoren er ofte et statlig initiativ. Finland er et vellykket eksempel på hvor dette fungerte bra, og også Norge.

- I lang tid har det vært diskusjoner om arbeidsprosesser innen bygg- og anleggssektoren. Hovedsakelig har kritikken gått på ineffektivitet, med budsjetter som overskrides og tidsplaner som sprekker. Vi i WSP ser BIM som en nødvendig og sunn utvikling for å ha en effektiv og bærekraftig bygging, skriver WSP i rapporten.

Konsulentfirmaet påpeker at rapporten viser at BIM-utviklingen er kommet langt i noen land, men sakker akterut i andre.
- For at vi i Sverige skal ta opp med våre naboland trengs en klarere statlig handling, sier Pontus Bengtson, Development BIM, WSP Sverige.

Rapporten ”10 sanningar om BIM” kan bestiles hos: karin.sundberg@wspgroup.se