Det vil bli en gigantisk termosflaske. Varmevekslerne under flyplassen skal gi Arlanda kjøling om sommeren og varme om vinteren. Nord-Europas største varmevekslere er allerede på plass.

- Vi har ventet lenge for å komme i gang med dette. Dette er et stort og viktig tiltak. Vi vil spare energi tilsvarende 2 000 boliger per år, sier Christina Sares ved avdeling for miljøkommunikasjon i det svenske Luftfartsverket til svenske Byggvärlden.se.

Flatene som trenger å bli avkjølt og oppvarmet tilsvarende er på cirka 100 fotballbaner. Investeringskostnadene er rundt 40 millioner kroner, og driftskostnader på rundt en halv million per år.

- Vi vil spare penger også. Vi forventer at anlegget vil være nedbetalt i løpet av 6-7 år, sier Christina Sares.

De uvanlig store varmevekslere krevde mye kraft for å komme på plass. Kranen som ble benyttet måtte ha hjelp av en hjullaster for at kranen ikke skulle bikke over.

Varmevekslerne utnytter geoenergi i form av lagret vann som holder jevn temperatur. Under Brunkebergåsen ved Arlanda er det et vannreservoar på to millioner kubikkmeter. Ti brønner skal lagre kaldt og varmt vann. Herfra hentes vann etter behov for avkjøling eller oppvarming.

All avkjøling på Arlanda flyplass og 30 prosent av varmen skal komme fra dette systemet, akvifären som det heter på svensk. Dette vil gi en energisparing å 4 GWh varme i året sammenlignet med nåværende system. Dette tilsvarer energi til 2000 eneboliger.

Anlegget skal være klar til drift i mai i år.

Byggvärlden.se