Seks av ti svenske huseiere og leietaker, om lag en million husstander, vil pusse opp hjemme i sommer. Nesten halvparten av disse vil bruke skattefradragsmuligheter gjennom det som heter rot-avdrag. Få vil belåne boligen for å finansiere gjenoppbyggingen. Det viser en studie fra SBAB (Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag).

Rot-avdrag ble innført i Sverige i desember i fjor og gir huseiere muligheter til å kunne trekke store vedlikeholdskostnader fra på skatten.

SBAB har gjennomført en studie om svenskenes oppussingsplaner i sommer. 1400 boligeiere i alderen 25-65 år har svart på spørsmål om oppussing og rot-avdrag.

Av mer enn en million husstander vil nesten halvparten, ca 480 000 husholdninger dra nytte av den spesielle svenske ordningen.

Ni av ti mener at rot-avdrag er en god måte å øke farten i byggesektoren i Sverige.

- Undersøkelsen viser at interessen for oppussing er stor. De fleste velger å bruke av lønn og sparepenger for å finansiere oppussing, sier Lena Hedlund, kommunikasjon SBAB til svenske VVS-Företagen.

Undersøkelsen viser også at menn vil bruke nesten 6 000 kroner mer enn kvinner til oppussing, og de som har høy inntekt vil bruke nesten dobbelt så mye til dette formålet som folk med lave inntekter.

Over halvparten av de som vil gjøre en omfattende oppussing vil bruke håndverkere for hele eller en del av arbeidet, mens kun én av fem vil gjøre jobben selv.

De mest aktuelle ombyggingene kan være balkong, bad og kjøkken.

86 prosent har kjøpt håndverkstjenester, og 76 prosent sier de har tillit i dette håndverkere. Mange mener samtidig at håndverkere er blitt flinkere til å holde avtalt tid og budsjetter fordi det er blitt trangere tider.

Les om Rot-avdag på VVS-Forum