Gjennomsnittsalderen for ledere i bransjen er høy, noe som betyr at etterspørselen etter nye ledere, prosjektledere, ledere, installasjonsingeniører, driftsingeniører og teknikere er økende.

- Vi trenger også å øke grunnlaget for kvinner og personer med flerkulturell bakgrunn. Da er det nødvendig med kompetanseutvikling, sier Solveig Larsen, prosjektleder og utdanningsansvarlig ved VVS Företagen i Sverige.

- VVS bransjen står overfor store utfordringer i de nærmeste årene og dette krever en stor innsats på nettopp kompetanseutvikling. Bransjen vil få nye krav, blant annet i form av energieffektivitet forbedringer i innemiljø og reduksjon av vannskader. Samlet betyr dette at det vil kreve ferdigheter av mange arbeidstakere innen installasjon, sier hun.

- Det er derfor viktig å se til at bedrifter og arbeidstakere har nødvendige ferdigheter. Vi vet at det er vanskelig å få selskapene til å definere et langsiktig kompetansebehov, sier Solveig Larsen.

EU og ESF, European Social Fund har derfor bevilget to millioner kroner til VVS Företagen i Sverige for å kunne gjennomføre en undersøkelse av vvs-bransjens behov for midler og ressurser til kompetranseheving.

Undersøkelsen skal være klar før sommeren 2009, og etter det åpner det seg muligheter for medlemsbedriftene å få EU-penger til å finansiere utviklingen av sine ledere ansatte.

Forbundet VVS Företagen i Sverige er bransje- og arbeidsgiverorganisasjon for selskaper innen vvs, kulde, industrirør, ventilasjon og teknisk isolering. Forbundet har 1400 bedrifter medlemmer.

Se VVS Företagen