- Testmetoden var noe tøff og det kan forklare lekkasjene, men testene var relevante og er internasjonalt akseptert. Det er imidlertid åpenbart at noen tekniske løsninger fungerer bedre enn andre, mener Anders Jansson og Ingemar Samuelson som står bak den svenske rapporten. Rapporten ble lagt frem under Nordisk Vannskadeseminar nylig.

Fra 1. august i fjor gjelder nye regler for bygging av våtrom i Sverige. Våtrommene deles inn i sone 1 og 2. I våtsone 1 skal det tette sjiktet være av folie eller prefabrikkerte skiver. Alternativt kan det benyttes underlag av skivekonstruksjoner. I våtsone 2 kan det tette sjiktet være folie, plast eller væskebasert, uansett type underlag.

Ikke akseptabelt
Hensikten med testene som er foretatt og som munner ut i nevnte rapport, var å sjekke om det forholdsvis nye membransystemet klarer en funksjonstest uten lekkasje. Rapporten viser blant annet at membran generelt sett er bedre å bruke enn væskebaserte systemene. Det er dog en risiko knyttet til at membransystemene siden man tidligere ikke har gjennomgått en test med tilstrekkelig vannbelastning. Det er kun fortatt separate tester med den hensikt å se på ulike egenskaper.

- Noen av lekkasjene vi fant er ikke akseptable, men det kan komme mer av systemfeil enn av dårlig montering. Risikoen for lekkasjer øker naturligvis ved slurvete montering, påpekes det i rapporten.
Rapporten viser også at lekkasjerisikoen øker ved kortere tørketid og at visse materialer bør man unngå å bruke.

Nytt prosjekt
Etter at Sveriges Tekniska Forskningsinstitutt la frem den omtalte testen har det gått ut informasjon til bransjeorganisasjonene og leverandørene. Flertallet av folieprodusentene har allerede foretatt endringer på sine systemer. Noen har til og med oppfylt testkravene. I nabolandet er det håp om å ha alle skal ha alt på plass ved årsskiftet 2011-2012.

Det er satt i gang et nytt forskningsprosjekt i Sverige som har til hensikt å ta fram nye metoder for å kunne delreparere våtrom. Ved skadereparasjoner rives i dag nemlig hele 95 prosent uskadet materiale. Denne prosentsatsen skal ned.