Det er miljøstiftelsen Zero som har laget oversikten som viser at to av tre sykehus fyrer med olje og gass. I 2009 slapp norske sykehus ut over 8. 200 tonn C02. Det tilsvarer bruken av 4. 000 biler. Dette står i grell kontrast til regjeringens strategi, som mener at det er naturlig at staten, fylkeskommuner og kommuner skal gå foran i arbeidet med utfasing av fossil oppvarming.

- Man trenger ikke å gjøre kloden syk for å gjøre folk friske. Staten ønsker å kutte all bruk av fyringsolje. Da må vi i alle fall begynne med oss selv, sier Heiki Holmås fra SV til Dagsavisen.

Må pålegges
Heiki Holmås er medlem av kommunalkomiteen som blant annet har vært med på å beordre Statsbygg til å koble alle sine bygg på fjernvarmenettet der det er mulig. Holmås mener nå at Helsedepartementet må finne seg i å få samme beskjed.

- Helseforetakene har ingen konkrete planer, mens operaen og fengslene i Oslo skal kobles på fjernevarmenettet. Det forteller meg at vi må pålegge Helsedepartementene å gjøre det samme, mener han.

Etter miljøstiftelsen Zeros mening vil sykehusene tjene penger på å foreta slike endringer. Sykehusene har nemlig allerede vannbåren varme, e har vaktmestre og alt som skal til for å installere fornybar varme.

Konkrete krav
- Det må iverksettes klare planer og det må settes konkrete krav til sykehusene, fastslår Tale Halsør i Zero.

Helsedepartementet avviser ikke at de vil gripe inn overfor sykehusene om det ikke blir fortgang i dette arbeidet. Statssekretær, Robin Kåss sier dette til Dagsavisen:
- Det er fellesskapets kroner som betaler for energien som sløses bort. Helseforetakene skal være opptatt av forurensing og økonomisk ressursbruk, så det kam hende vi må se nærmere på dette. Det er uansett med fint med innspill.

Heiki Holmås fra SV krever at staten ser til at sykehusene slutter å fyre med olje. To av tre sykehus fyrer i dag med olje eller gass.