Det unike er at deteksjon av vannstanden nå er en integrert funksjon i selve sluket. En skjult sensor under takbelegget måler helt eksakt vannstanden rundt sluket. Allerede før sluket tettes vil vedlikeholdsansvarlig bli varslet om at det bygger seg opp vann, og at sluket må renses. Signalet vises i Aiwells eget styringssystem, Aiwell Control 3000, eller i annet sentral driftsstyringssystem som byggherren har. Signalet kan også varsles videre direkte til en mobiltelefon.

- Omfanget av vannlekkasjer i norske bygg beløper seg til flere milliarder kroner i året. Lekkasjer fra tak i næringsbygg og forskjellige typer offentlige bygg er ingen liten del av dette. Man har også en rekke eksempler på tak som har brutt sammen som følge av tette taksluk. Det er store verdier vi med dette bidrar til å ta vare på, sier Asle Johnsen.

Mange tror at lekkasjeproblemet er løst bare å montere overløp i gesimsen. Slike overløp vil drenere bort noe vann, og forhindrer dermed at konstruksjonen bryter sammen. Problemet er imidlertid at hele takflaten kan stå under vann før overløpet trer i funksjon.

- Konstruksjonens forutsetning er at avløpet holdes åpent. Det er byggherrens vedlikeholdsplikt å sørge for dette. Det er ingen plutselig og uforutsett hendelse at løv, smuss og sne samler seg på taket. Skader som følger av dette dekkes derfor ikke av forsikringsselskapene, forteller Johnsen.

Team
Flere års utvikling ligger bak Aiwell Taksluk med integrert deteksjon, og Asle Johnsen fremhever det gode samarbeidet mellom flere aktører. Asle Johnsen har vært gründer for prosjektet, har ideene og patentene og har ledet gjennomføringen av prosjektet sammen med Aiwells underleverandører.

Med på laget har han hatt Statsbygg, Høgskolen i Vestfold og Innovasjon Norge. Høgskolens bidrag ble ledet av professor Henrik Jakobsen, mens høgskolelektorene Rune Langøy og Hans-Jørgen Alker utførte forskningsarbeidet. Ekspertene ved Simrad i Horten har også bidratt sterkt til det vellykkede prosjektet.

Saken fortsetter under bildet:

Med Aiwell Taksluk ville vannstanden ved dette sluket gitt varselsignal til vedlikeholdsansvarlig, som kunne rense sluket før vannet gjør skade.

Ved utgangen av 2011 kunne Aiwell Taksluk endelig lanseres, og markedet har tatt godt i mot det nye produktet. Aiwell AS har i første halvår 2012 økt den samlede omsetningen med mer enn 20 prosent.

Flate tak
Risiko for lekkasje kunne lede til negative oppfatninger om flate tak, men dette avvises av Asle Johsen. For større bygg vil takarealet øke betydelig dersom det ikke velges flatt tak.

- Det er mange myter om flate tak. Realiteten er enkel: Hvis slukene er åpne og vannet dreneres som det skal, så er ikke flate tak noe problem. For større bygg er det tvert i mot store besparelse på å velge flatt tak fremfor saltak, sier han.

- Problemet som kan oppstå med flate tak er vanntrykket. Konstruksjonen må derfor sikre at avløp og taksluk alltid er åpne. Dette krever gode løsninger mot is, sne og temperaturendringer om vinteren, og tetting grunnet løv og smuss resten av året. Hvis disse problemene ikke løses, vil vanntrykket etter hvert trenge gjennom takbelegget og forårsake mer betydelige skader.

- De siste årene registrerer vi oftere ekstremvær med mye vind og store nedbørsmengder. Dette gjør det ekstra viktig for byggherrene å ha gode rutiner og kontroll på slukene. Det er dette systemet fra Aiwell sørger for, legger han til.

Asle Johnsen var tidligere vedlikeholdsansvarlig for en rekke offentlig bygg i Vestfold, og så lekkasjeproblemene på nært hold. Da skolebyggene til Re og Sande Videregående skoler begge fikk taklekkasjer allerede den første vinteren, var årsaken is som hadde bygget seg opp rundt takslukene. Det nye tilbygget til fylkeshuset i Tønsberg fikk taklekkasje allerede den første høsten, fordi løv tettet slukene. Vannet fulgte en kabel og utløste brannmelderen, slik at brannvesenet fikk avverget stor vannskade.

Istining
Problemene Asle Johnsen erfarte i jobben, førte til utviklingen av den såkalte Aiwell-stjernen for 25 år siden. Denne plasseres rundt taksluk og tiner opp issvuller. Produktet har gjennomgått mye videreutvikling, og dagens Aiwell-stjerne og taksluk har all elektronikk montert inne i bygget. Markedets mest effektive energistyring er koblet på, slik at tinefunksjonen ivaretas presist med minimalt energiforbruk.

- Mer energieffektive byggeforskrifter krever nå 30-40 cm isolasjon på tak. En konsekvens av dette er at isproblemene på tak har økt. Før ble is tint opp av energitap gjennom taket, men denne energisløsingen kunne ikke fortsette. Vi har derfor løsningene som fjerner is. Dermed forlengs takets levetid med mange år. Sikkerheten øker og byggherrens vedlikeholdsplikter ivaretas, sier Asle Johnsen.

Bærum kommune, Aure kommune, Tromsø Havnelager og Kongsberg Næringspark er eksempler på kunder som har erfart nettopp dette, i følge Asle Johnsen.

Systemer for smelting av sne på bakken er også kjerneprodukter fra Aiwell. Bedriftens fortrinn er den svært presise og effektive styringen av energiforbruket. Med gode sensorer unngås overflødig bruk av kilowattimer.