Tharald Hetland, Fylkeslege i Oppland åpnet konferansen med å presisere at NAAF har blitt stemoderlig behandlet med alt for lite forskningsmidler og at det er viktig å legge press på myndighetene for penger til forskning.

- Frivillige organisasjoner trenger å infiltrere forvaltningen på alle nivåer og bør være en pådriver for endring, var hans viktigste budskap til forsamlingen.

Beskrivelser av klimaforhold strekker seg så langt tilbake som til 3. Mosebok, der mugg på hus er beskrevet.

Ludvig Holberg er den første ”norske” personen som skriver om fukt og vann og luftveisplager på 1700- tallet. Allerede på den tiden, så de sammenhengen mellom uheldige faktorer i miljøet og utvikling av sykdom.

Geir Endregard, Generalsekretær i NAAF presiserte at en fast kontroll av alle skoler og barnehager hvert 3. år er en viktig kampsak for forbundet i 2009. Dette skal gjøres etter en enkel kriterieliste som er utarbeidet i samarbeid med eksperter fra ulike fagmiljø.

 

Kunnskapen er tilgjengelig, den må bare omsettes i handling! Drift og vedlikehold har ikke status i den offentlige forvaltningen. Resultatet er at 50 % av skolene våre ikke kan godkjennes etter forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

 

- Tiden er overmoden for et krafttak, nok er nok, konkluderte Britt Ann Høiskar, fagsjef på inneklima og uteluft i Norges Astma og Allergiforbund og lovte at Inneklimakonferansen heretter blir et årlig arrangement.
 

Kilde:NAAF