- Det store antallet avvik viser at tilsyn er nødvendig, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

NVEs tilsynsområder omfatter blant annet vassdrag, energiforsyning og energimerking/energibruk. En oversikt over NVEs tilsynsområder i 2011 finnes i årsrapporten som nylig er utgitt.

- Vårt hovedinntrykk er at vassdragsanlegg bygges slik at den sikkerhetsmessige tilstanden jevnt over er bedret i forhold til tidligere, men vi registrerer at mange kommuner og mindre anleggseiere mangler nødvendig kompetanse.  Det er likevel avdekket overraskende mange småkraftverk hvor utførelsen ikke har vært fullt ut i samsvar med godkjente planer eller forutsetninger for vedtak om konsesjonsplikt, sier Sanderud.

- Oppfølging av enkelte større hendelser avdekket at selv anlegg i sentralnettet kan ha bekymringsverdige feil og mangler. Det er videre avdekket mange svakheter ved nettselskapenes risiko- og sårbarhetsanalyser. For energimerking tyder resultatene på at hvitevarer merkes i større utstrekning enn tidligere, sier vassdrags- og energidirektøren.

NVE ga i fjor 140 vedtak om tvangsmulkt som utløses der retting av avdekket ulovlig forhold ikke skjer innen fastsatt frist. NVE traff også ni vedtak om overtredelsesgebyr. Ingen av avvikene ble politianmeldt.