En utenlandsk journalist som hadde opplevd Oslos gatenett en gang på 1980-tallet kalte byen ”The Holy City”. Heldigvis badet han aldri på Tøyenbadet og var ikke tvunget til å bruke skolenes toaletter og dusjanlegg. Det siste ville antakelig avstedkommet en reportasje à la ”Siste nytt fra kloakkmuseet i Paris”.

Kommunenes elendige vedlikehold av eiendom og infrastruktur har lenge vært et tilbakevendende tema i mediene. Når vi nå snur bunken og begynner forfra igjen, er det fordi det skjer noe. På oppdrag for Kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon – KS har Multiconsult og PricewaterhouseCoopers utarbeidet rapporten ”Vedlikehold i kommunesektoren. Fra forfall til forbilde”. Prosjektleder har vært Svein Bjørberg.

Rapporten omfatter 116 kommuner og 11 fylkeskommuner, og i alt er det kartlagt 12 millioner kvadratmeter fordelt på 10 000 bygninger. Kartleggingen av teknisk tilstand er gjennomført etter prinsippene i Norsk Standard 3424 ”Tilstandsanalyse”.

I rapporten beskrives en virkelighet som kommunene har lite ære av. En kommunal bygningsmasse som representerer en realkapital i størrelsesorden 500 milliarder kroner har et vedlikeholdsetterslep på 142 milliarder. Så mye skal til for å få bygningsmassen opp på et godt nivå.

Kommuner og fylkeskommuner eier og forvalter i dag ca 32 millioner m2, fordelt på ca 30 000
bygninger. I tillegg kommer kirkebygninger som til sammen utgjør ca 1 million m2. I sum
tilsvarer dette ca 6,9 m2 pr innbygger på landsnivå.

Kartleggingen av tilstand har avdekket at bygningsmassen grovt sett kan deles inn i tre hvor en
tredjedel totalt sett fremstår med god eller tilfredsstillende tilstand, en tredjedel fremstår delvis
utilfredsstillende og har behov for korrigerende tiltak, mens den siste tredjedelen fremstår som utilfredsstillende og til dels dårlig og følgelig har store tekniske oppgraderingsbehov.

Undersøkelsen viser at det er et totalt oppgraderingsbehov på 142 mrd kr for det rapporten kaller ambisjonsnivå A, som er en gjennomgående god eller akseptabel tilstand. Det tilsvarer 4 400 kroner per kvadratmeter, fordelt på hele eiendomsporteføljen. I tillegg kommer cirka 1620 kirker som inklusive servicebygg utgjør cirka 1 million kvadratmeter og har et tilsvarende estimert oppgraderingsbehov på ca 13 mrd kroner.

Rapporten fra Multiconsult og PricewaterhouseCoopers tar for seg årsakene til dårlig kommunalt vedlikehold, og kommer med forslag til mulige løsninger. Her fremhever rapporten at det må utarbeides en helhetlig eiendomsstrategi hvor vedlikehold inngår som et vesentlig element. Det anbefales også en skolering av politikerne for å øke interessen for og kompetansen knyttet til vedlikehold. Blant andre virkemidler nevner rapporten internhusleie, OPS-avtaler og tilpasnings av regnskapsloven.

Så gjenstår å se om kommunepolitikerne tar til seg den viktige kunnskapen som er nedfelt i rapporten fra Multiconsult og PricewaterhouseCoopers. Det vil bety et bedre liv for titusener av skoleelever, kommuneansatte, sykehjemsbeboere og andre som bruker kommunal eiendom. Knuteprøven kommer den dagen da kommunestyret mangler noen millioner til nytt sykehjem – og ser at det står et tilsvarende beløp på vedlikeholdskontoen.