For første gang samarbeider Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, ingeniørutdanningen ved HiOA, Fagskolen i Oslo og Sogn vgs om et felles undervisningopplegg der elevene representerer de ulike faggruppene i et reelt byggeprosjekt. Lavenergiprogrammet har vært initiativtaker til prosjektet. 

Arkitektstudentene har designet og ingeniørstudentene simulert energibruk i byggmodulen som ble valgt ut. Skolene har samarbeidet om felles undervisning på ulike tema innen området energieffektvisering og til våren skal Sogn vgs gå i gang med byggingen av en brakkemodul på passivhusnivå i full målestokk. 

Dette er en følge av Lavenergiprogrammets initiativ og som går under navnet Oslo prosjektet. Blakstadmodellen er brukt som inspirasjon for prosjektet.

Utdanningsprosjektet er flerfaglig og eksempel på samarbeid mellom teoretiske og praktiske studieretninger som utdanner fagfolk som inngår i byggeprosessen. Både arkitektstudenter fra AHO, ingeniørstudenter ved HIOA og Teknisk fagskole samt elever ved Sogn videregående skole byggfag er samlet i ett felles utdanningsopplegg for å designe, prosjektere, beregne og bygge passivhusmoduler. Industripartnere innen utleie og produksjon av moduler er involvert og det samme er Sintef Byggforsk som ønsker å forske på energiriktige og byggtekniske løsninger for modulbygg i ulike klimasoner.

I morgen kommer altså Kristin Halvorsen på besøk. 


Program for dagen:
Rektor Karl-Otto Ellefsen fra AHO tar i mot statsråden og ønsker kort velkommen.

11.00-11.10 Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og gjester ønskes velkommen av Lavenergiprogrammet.
Kort presentasjon av prosjektinitiativet, bakgrunn og samarbeidsmodell, herunder:
•Behov for energikompetanse i byggutdanningen
•Verdien av samarbeid mellom ulike yrkeskategorier under utdanning
• Oslo-prosjektet – samarbeidet med produsenter og utleiere av moduler.
Industripartnere i prosjektet er Temporent, Moelven Byggmodul, Uco og Indus. (utleiere og produsenter av byggmoduler). Disse bidrar både med kunnskap om produksjon, drift og utleie av moduler, tekniske krav samt materialer til bygging av modulen.


De ulike skolene vil deretter presenterer hva de har gjort så langt:
11.10-11.25 AHO/HiOA- masterkurs i energieffektive byggmoduler v/professor Marius Nygaard og professor II Mads Mysen (totalt 10 min). Presentasjon av utvalgt passivhusmodul v/Student Joan Ramon Pastor Planas (5 min)

11.25-11.35 Fagskolen i Oslo – produksjonsplanlegging og tilrettelegging og forberedelse til bygging v/undervisningsinspektør Even Leira. Modellpresentasjon og simulering av modulen v/ 2 fagskolestudenter (10 min)

11.35-11.45 Sogn vgs – tilpasning til undervisning i forhold til elever og lærere og ledelse. Ny kunnskap og framtidsrettet prosjekt gir ny giv! v/avdelingsleder for byggfag AnnaStina Henriksson (5 min)

Presentasjon av gründercamp/ungt entreprenørskap v/elever på Sogn (5 min)

11.45-12.00 Åpning av utstillingen og samarbeidsprosjektet v/ statsråd Kristin Halvorsen

12.00-12.30 Mozell og fingermat serveres etter åpningen. Arkitektstudentene presenterer egne prosjekt.

 

12.30 -13.30 Gjesteforelesning om passivhus v/ Kaja Tiltnes, partner i Pir II arkitekter. Tiltnes tegnet passivhustilbygget på Meteorologisk institutt som sto ferdig i sommer. Kontoret står også bak Passivbolig i Hardanger, nybygg for NINA (Norsk institutt for naturforskning) og strandprosjekter på Stokkøya.