Direktoratet har derfor utarbeidet en forskrift med strengere krav til bedriftene som driver med tanklagring, og forskriften er nå fastsatt av Miljøverndepartementet.

Forskriften gjelder lagring og tilknyttede aktiviteter, inkludert lasting og lossing og annen lagring tilknyttet handtering av helse- og miljøfarlige kjemikaler og farlig avfall. Rørledninger tilknyttet tankene er også omfattet.

Forskriften medfører blant annet til at den ansvarlige for lagringa må kartlegge miljørisikoen og gjennomføre tiltak for å redusere den til et akseptabelt nivå.

Krava inkluderer ei rekke konkrete sikringstiltak, som vil gi virksomhetene god rettledning om hvilke tiltak som er viktige for å forebygge akutt forurensing. Det gjelder krav til kompetanse, tankanleggets konstruksjon, barrierer mot utslipp, tilstandskontroll, vedlikehold, driftsrutiner og miljøovervåkning.

Dersom det er en restrisiko når de forebyggende tiltaka er gjennomført, må det etableres ei beredskap ved tankanlegget. Det blir krevd årlige øvelser for å teste beredskapen.

Forskriften krever at tanker som inneholder væsker, skal omfattes av et oppsamlingsarrangement. For eksisterende tanker er det gitt en overgangsperiode på fem år for å tilfredsstille dette kravet.

Det finnes rundt 34 000 tanker med farlige kjemikalier eller avfall hos bedrifter i Norge. Ifølge statistikk fra Kystverket skjer det hvert år over 100 akutte utslepp og lekkasjer av olje, drivstoff eller kjemikaler fra slike tankanlegg. Dei fleste utsleppa er små, men de kan likevel føre til miljøskade i omgivelsene.

Miljødirektoratet har derfor utarbeidet en forskrift med strenge krav til lagring av farlige kjemikalier. Forskriften har vært på høring, og Miljøverndepartementet (MD) fastsette har bestemt at denne trer i kraft 1. januar 2014.

– Hovedformålet med denne forskriften er å redusere miljøskadene på grunn av utslipp fra tankanlegg. Forskriften inneholder både krav om forebyggende tiltak som vil redusere faren for at utslipp skal skje, og krav som vil redusere skadevirkningene dersom uhellet likevel skulle skje, seier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Forskriften setter krav til lagring av oljeprodukter i tanker større enn 10 kubikkmeter, og for andre kjemikalier og farlig avfall for tanker større enn 2 kubikkmeter. Disse grensene vil regulere de rundt 20 000 tankene som utgjør det vesentligste potensialet for forurensning.

Tanker som er mindre enn disse grensene, vurderes å ha et mindre potensiale for forurensning og blir ikke omfatta av forskrifta.