Bare 15 prosent av partienes øverste kandidater vil ha økt sysselsetting i offentlig sektor, viser NHOs kandidatundersøkelse for 2009. Analyseselskapet Perduco har på vegne av NHO spurt 437 av de øverste kandidatene på valglistene til de sju stortingspartiene hva de mener om viktige næringslivsspørsmål.

Det er store forskjeller mellom partiene. Mens en klar overvekt av SVs kandidater foretrekker økt sysselsetting i offentlig sektor, prioriterer alle andre partier - og spesielt de borgerlige partiene - nye arbeidsplasser i næringslivet.

- Dette viser at NHO har bred støtte blant stortingskandidatene for at det er bedre rammevilkår for næringslivet og nye arbeidsplasser i bedriftene som mest effektivt vil bringe Norge ut av den økonomiske krisen, sier Finn Bergesen jr, adm. direktør i NHO. - Nå gjenstår det å se om regjeringen og Stortinget følger dette opp i en mer næringsvennlig politikk etter valget.

Sterk støtte til NHOs prioriteringer
NHO har spurt kandidatene en rekke spørsmål innenfor satsingsområdene rammebetingelser, samferdsel og kompetanse.

Hele 93 prosent av partienes øverste kandidater til Stortingsvalget mener det er viktig eller svært viktig å jobbe for bedre veier og jernbane. Høyere kvalitet i utdanningen får tilsvarende støtte fra 97 pst, og 88 pst støtter sterkere satsing på næringsrettet forskning og utdanning.

Samferdsel
Hele 82 prosent kandidatene mener det er viktig eller svært viktig å styrke kollektivtrafikken for raskere og mer effektive arbeidsreiser. SVs og Venstres kandidater gir sterkest støtte.

78 prosent gir tilsvarende støtte til å prioritere de største og mest lønnsomme prosjektene først, dvs stamveiene og de viktigste jernbanestrekningene. Dette er FrP og Venstres kandidater mest opptatt av.

Kunnskap i skolen
86 prosent av partienes øverste kandidater mener det er viktig eller svært viktig å styrke basisferdighetene i skolen for å redusere antall elever som faller ut av skolen. Høyre og Venstres politikere er mest opptatt av dette.

Flere i arbeid
Samtidig sier 83 pst av kandidatene at det er viktig eller svært viktig at det blir mer lønnsomt å arbeide framfor å motta trygd. Her topper FrP og Høyre.

Uenighet mellom partiene
Først og fremst på skatt og rammevilkår er det store forskjeller mellom partiene. De borgerlige opposisjonspartiene prioriterer lavere skatter og avgifter for næringslivet langt høyere enn de rødgrønne partiene. Spesielt FrP og Høyre scorer høyt her.
De borgerlige er også langt mer villige til å redusere skatten på arbeidsinntekt for å stimulere flere til å stå i arbeid.

Det samme gjelder for økt bruk av prosjektfinansiering og offentlig-privat samarbeid på veg og jernbane.