- Dette er en slags forsikring mot at kommunene skal kunne privatisere vann- og avløpsrør, sier nestlederen i Senterpartiet, Trygve Slagsvold til Avisenes Nyhetsbyrå.

I følge Senterpartiets nestleder er vann- og avløp et typisk område for offentlig monopol. Det vil være uhensiktmessig å legge flere rørledninger inn i et enkelt hus. Alternativet vil være å gi en privat aktør monopol på rørledningen, som vil føre til at huseiere må punge ut med en høy pris siden det ikke er konkurranse om tilbudet.
Vil være trygge

- En slik lovfesting vil sikre at vi kan være hundre prosent trygge på at lokalpolitikere ikke gjør det samme som i Storbritannia, sier Slagsvold.

Det er fem år siden at Senterpartiet tok opp saken som nå altså ender opp i en lovfesting fra regjeringens side.

Vi vet at kvaliteten på rørledningene i Norge er i dårlig forfatning. I mange kommuner er rørledningene over 100 år gamle og lekker som en sil. Med dagens tempo vil det ta 200 år før alle rørledningene har akseptabelt kvalitet.

De borgerlige i mot
- Situasjonen er gjennomgående helt uakseptabel, hevder de borgerlige medlemmene av Kommunalkomiteen, som også er en av den formening at det nye lovforslaget vil legge begrensinger på kommunenes handlefrihet.

- Vi etterlyser muligheter for kommunene å benytte seg av lokale, private aktører, sier de borgerlige partiene i en kommentar, men loven går igjennom tirsdag siden det er Regjeringen selv som fremmer forslaget og de har som kjent flertall.