Energiuka 2008 ble avsluttet torsdag i forrige uke. Der ble det holdt 73 foredrag for 350 deltagere.

Arrangørene av konferansen var i år Enova, Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Gassnova med hjelp fra sentrale aktører som Norsk Industri, Energibedriftenes Landsforening og NVE.

Fornybar energiproduksjon og effektiv energibruk stod sentralt på denne konferansen, og blant foredragsholderne var administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens.

Han påpekte at Norge kan frigjøre energi tilsvarende absolutt alt forbruk i 1 million hustander, det vil siet effektiviseringspotensial på 21 TWh.

Ved opprustning og utvidelse av vannkraft kan dette gi 8-10 TWh i besparelse med en nedbetalingstid på 1-10 år.

I industrien er det mulig å spare inn 3,6 TWh ved å ta i bruk avanserte styringssystemer for elektriske motorer, energimålere og automatisering. Her mener Dyp at nedbtalingstiden er kun 1-2 år.

Betydelig effektiviseringspotensial i bygg kan gi en besparelse på 8,4 TWh med en nedbetalingstid på 1-9 år.


Han påpekte også at 10 prosent av energien går tapt i nettet, noe som tilsvarte 12 TWh i 2005. Å gjøre noe med denne transmisjonen er alene et stort besparingspotensial.

Som eksempler på lokale tiltak henviste han til Lier kommune som har gjort mange tiltak og har redusert strømforbruket med 14 prosent årlig.

Ny generasjon T-baner til Oslo reduserer strømforbruket med 30 prosent årlig.

Og helt ned på sparepærenivå vil disse spare 80 prosent av energien i forhold til tradisjonelle pærer, det kan sammenlignes med et halvt tonn CO2-utslipp, i løpet av sparepærens levetid.

Han avsluttet med å vise til at det internasjonale konsernet Siemens har 30 000 patenter innen
miljø og klimarelaterte løsninger.

Link til Energiuka 2008