Men aller først:

- Hvordan er det endelig å begynne i bestefars bedrift?

- Veldig hyggelig! svarer Andreas Erichsen (55), og understreker gleden med en god latter.

Han forklarer at tanken og diskusjonene har vært der mange ganger. Hans eldre bror Erik har lenge vært en del av miljøet i firmaet. Men Andreas har trivdes godt i de selskapene han har jobbet i opp gjennom årene, nå sist i Cowi, før der Siemens og tilbake i det sveitsiske selskapet Landis & Gyr.

Sistnevnte selskap ble en slags selvfølgelighet for ham, da han var ferdig med studiene ved ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) i Zürich. Eksamen ved maskinlinja tok han i 1982. Før det College i USA, og i 1987 eksamen ved BI i bedriftsøkonomi.

Dagens Erichsen & Horgen ble grunnlagt i 1925 av hans bestefar Aage Erichsen og Magne Horgen. Senere ble dette drevet av Andreas´ far, Erik Erichsen og Arne Gurholt.

Og nå – endelig kan man si – er han på plass, en spesialist på automasjon – og med utvidet spesialområde innenfor ITB (Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner).

Å sette opp et moderne bygg i dag er blitt så komplisert at det er skrikende behov for en ITB-ansvarlig som ser alt på tvers av fagmiljøene, mener han. Tidligere var det greit at hvert fag gjorde jobben sin, og bygget kom i drift. I dag stilles det større krav til bl.a. innemiljø, energibruk og reduksjon av driftskostnader som krever tettere samarbeid mellom de ulike fagene. Det er denne utfordringen som Erichsen & Horgen tar tak i.  Selskapet kan bidra til at bygg blir bedre, og det er et interessant forretningsområde, ifølge Andreas Erichsen.

-ITB er i dag en forutsetning for at et prosjekt skal lykkes. Mye avansert teknologi skal på plass, og fungere sammen. Dette krever en egen ITB-ansvarlig, fastslår han ovenfor VVSforum.

Han peker på at det er så mange detaljer som skal avstemmes, og resultatet ser man først når prosjektet er i sluttfasen. Det kan lett bli det han kaller armer og bein, forsinkelser  og ikke minst uforutsette kostnader ved slutten av et prosjekt. Turbulensen og støyen kan ofte komme overraskende på byggherren. Alle hevder å ha levert etter den enkeltes kravspesifikasjon, men det kan likevel være mye som ikke spiller sammen. Ved at prosjektet har en ITB-ansvarlig som er med helt fra starten av prosjekteringen og følger prosjektet helt frem til overtakelse kan mange problemer og konflikter i sluttfasen unngås. En ITB-ansvarlig må ha en bred faglig bakgrunn og erfaring med hva som kan skje mot avslutningen av et prosjekt.

Han vet at det er mange i fagmiljøene rundt i Norge som har god kompetanse på dette, men etterspørselen kan fort bli større enn tilbudet. Dette henger sammen med at hvert fag er opptatt av sitt, og dette gjenspeiler seg også i utdanningssystemet. Derfor er miljøet som ser og kan det tverrfaglige for lite, mener han.

Han er usikker på om situasjonen er bedre i andre land i Europa, men ser at mange store selskaper profilerer seg på nettopp det tverrfaglige. Så tendensen er tydelig.

-Men jeg har inntrykk av at Norge er ledende på ITB-rollen med sin standard, legger han til.

Andreas Erichsen var med i komiteen som utarbeidet den norske standarden for ITB – NS3935. I denne forbindelse har han holdt mange innlegg ved forskjellige anledning om ITBs rolle i et prosjekt og nødvendigheten av å ha en ITB-ansvarlig.

-Er det konsulentene eller konsulentenes kunder som er pådrivere for å øke kunnskapen om ITB, og få ITB-ansvarlige på plass?

- Begge deler. Men Erichsen & Horgen vil bli en klar pådriver nå. Jeg vil si det sånn, at de største pådriverne er de som har innsett behovet.

Han forteller at han nylig opplevde på et seminar at mange byggherrer så på opprettelsen av en ITB-ansvarlig som en av forutsetningene for et vellykket byggeprosjekt.

-Har Erichsen & Horgen flere personer med ITB-kunnskap?

-Ja, vi har flere personer med bakgrunn fra automasjonsbransjen, og som har god kunnskap om ITB. Målet vårt er å vokse, uten at det foreligger planer om nyansettelser i denne retning, i øyeblikket. Først må jeg danne meg et bilde av markedet, og se hvor mange oppdrag vi kan få fremover, avslutter Andreas Erichsen ovenfor VVSforum.

Utdrag fra Andreas Erichsens CV:
Viktigste prosjekter:

For Siemens
: Utbygging av ny Hovedflyplass Gardermoen: Systemansvarlig, koordinering mot hovedkontoret mht produktutvikling

For COWI: Utbygging av Gardermoen T2: Entrepriseansvarlig for automasjonsentreprise, (utarbeidelse av konkurransegrunnlag)
Utbygging av Bergen Lufthavn, Flesland: Entrepriseansvarlig for automasjonsentreprise (utarbeidelse av konkurransegrunnlag)
Undervisningsbygg: Utarbeidelse av nytt felles toppsystem for alle skoler som tilhører UBF.