- De nye retningslinjene til Skattedirektoratet gjør det mer risikabelt enn tidligere å igangsette byggeprosjekter uten at alle leiekontrakter er inngått. Det vil kunne medføre en oppbremsing i investeringene i næringseiendom i Norge, sier Agnete Haugerud(bildet), partner og advokat, og bransjeansvarlig for eiendom i Ernst & Young i Norge til EstateMedia.no.

Det blir påpekt at retningslinjene strammer inn kravene for å få fradrag for medverdiavgift i byggeprosjekter. Det gjelder særlig krav til såkalt ”virksom” leiekontrakt innen seks måneder etter fullføring av et bygg for å kunne kreve fradrag for merverdiavgift i slike prosjekter.

- I praksis vil de nye retningslinjene medføre at en rekke eiendomsutviklere mister fradragsretten for store deler av merverdiavgiften på utbyggingskostnader, selv om byggeprosjektet fullt ut skal brukes i momspliktig virksomhet. De vil riktignok kunne få deler av momsen refundert gjennom etterfølgende "justering", men dette har langt mindre verdi. I tillegg vil det kunne gi betydelige likviditetsmessige utfordringer, sier Haugerud som tviler på at Skatteetaten vil kunne holde på denne praksisen.

Ernst & Young har gjort beregninger som viser at opp mot 30 prosent av tidligere refundert MVA vil kunne gå tapt for byggherren.

For byggeprosjekter der bare deler av et bygg tas i bruk med en gang, har det vært praksis at det gis ulike frister for inngåelse av leiekontrakter for hver enkelt del etter hvert som den blir ferdig. Dette strammes inn nå, ved at fristen på seks måneder heretter løper fra første del av bygget er fullført.

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: