Brevet er sendt til statsrådene Magnhild Meltveit Kleppa, Samferdselsdepartementet, Liv Signe Navarsete, Kommunal- og regionaldepartementet og Erik Solheim, Miljøverndepartementet, datert 22. september i år.

Brevet som er undertegnet 8 organisasjoner, står det:

Samordning av gravearbeider
Bedre koordinering av gravearbeider for ledninger må på plass snarest, både av hensyn til samfunnssikkerheten og samfunnsøkonomien. Vi ber statsrådene om en tilbakemelding på hvordan Stortingets forventninger på området vil bli fulgt opp og understreker at våre organisasjoner står til departementenes disposisjon i et kommende utredningsarbeid.

Samfunnet er kritisk avhengig av at ulike typer infrastruktur fungerer; herunder strøm, vann, avløp, telefoni, fjernvarme, bredbånd og etter hvert også gass og søppelsug. Disse infrastrukturtjenestene benytter normalt offentlig veggrunn som felles trasé for fremføring.

I dag oppstår en rekke feil, mangler og forsinkelser på grunn av manglende samordning ved arbeider i felles trasé. Dette gir sikkerhetsmessige og samfunnsøkonomiske utfordringer, som bransjen har arbeidet målrettet med å finne konstruktive og bærekraftige løsninger på.

Arbeidet for en bedre samordning av ledningsarbeider i veggrunnen har pågått gjennom flere år. Vi tillater oss å minne om at en rekke interesseorganisasjoner for ledningseiere, herunder Energi Norge, Telenor, Norsk Fjernvarme, Avfall Norge og Norsk Vann, rettet en henvendelse til deres departementer m.fl. 29. februar 2008. Brevet var vedlagt rapporten ”I veien for hverandre” og inneholdt følgende henstilling:
”Uavklarte ansvarsforhold medfører i dag mangelfull samordning av arbeid med rør og kabler i felles grøftetrasé. Resultatet er uakseptabelt høy risiko for svikt og unødig høye samfunnskostnader. Vi ber statlige myndigheter bidra, sammen med infrastrukturvirksomhetene, til nødvendige avklaringer av ansvarsforhold på nasjonalt og lokalt nivå, samt utvikling av fremtidsrettede rammebetingelser.”

Det har samtidig pågått et parallelt arbeid med utvikling av forskrifter til § 32 i Vegloven for å regulere legging av ledninger i veg. Ut fra sist tilgjengelig utkast til forskrift, tyder det på at forskriften ikke vil gi endelige løsninger på samordningsutfordringene, men primært bidra til nærmere spilleregler i forholdet mellom vegeier og ledningseier. Forskriften, når den kommer, vil ventelig derfor ikke løse problemene med manglende samordning mellom ulike ledningseiere.

I Kommunalkomiteens innstilling til Kommuneproposisjonen 2012 (Innst. 429 S (2010–
2011)), er behovet for bedre samordning av gravearbeider i kommunene berørt i kapittel 4.2.2:
"Komiteen viser til «Graveklubben» i Bergen som samordner graving fra alle aktører for å sikre en samfunnsøkonomisk effektiv gjennomføring av graveoppdrag. Komiteen vil samtidig peke på at på langt nær alle kommuner er kommet like langt som Bergen i dette arbeidet.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, vil be Regjeringen i samarbeid med KS om å gå igjennom hva som kan gjøres for å sikre større samordning av graving i landets kommuner og vurdere tiltak som hindrer at statlige og kommunale etater velger å la være å delta i slik samordning."

Våre organisasjoner opplever at Kommunalkomiteens bestilling samsvarer med henstillingen fra interesseorganisasjonene i februar 2008.

Vi ser frem til Regjeringens oppfølging av denne viktige problemstillingen og ber om en tilbakemelding på hvordan Stortingets forventninger vil bli fulgt opp. Vi tilbyr våre organisasjoners bistand inn i det utredningsarbeidet som skal i gang. Slik vi ser det ligger løsningen i felles retningslinjer og i organisering, samordning og ledelse hos myndighetene, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Det er derfor sentralt at det skjer en koordinering mellom alle de berørte myndigheter, som Samferdselsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Miljøverndepartementet, står det i brevet.

Brevet er undertegnet av Einar Melheim Norsk Vann, Bjørg Ravlo Rydsaa KS Bedrift, Einar Westre Energi Norge, Harald Krohg i Telenor Norge AS, Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme, Håkon Jentoft i Avfall Norge,Øystein Halvorsen i Geomatikkbedriftene og Liv Kari Skudal Hansteen i Rådgivende Ingeniørers Forening.

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: