Like utenfor Oslo, på Lilleaker har Nordea fire bygg på rundt 26 000 m2. Et ti år gammelt SD-anlegg var installert, men var ikke i aktiv bruk.

Etter en omfattende oppgradering sparer banken inn CO2-utslipp tilsvarende drift av 53 personbiler eller 20 ganger med bil rundt ekvator.

- Det var for vanskelig å bruke, sier energirådgiver Thomas Thorstensen i ISS Energi.

- Vi er opptatt av drift når vi planlegger og drifter automatiserte løsninger. Den største besparelsen er å bruke bygningen på en optimal måte. I dette bygget hadde driftsteknikerne en vanskelig jobb med flere ulike systemer og SD-anlegg.

- Det må være enkelt å kontrollere de tekniske installasjonene, samtidig som systembildene må være lette å forstå.

Dessuten har vi lagt inn en del forenklede overganger mellom sommer- og vinterdrift og dag- og nattdrift. Anlegget kan til daglig betjenes via web.

- Systemet vi valgte er åpent og basert på Ethernet. På den måten kan annet utstyr enkelt integreres uten bruk av adaptere. SD-systemet vårt kommer opprinnelig fra industrien og er videreutviklet for byggautomatisering. Blant annet kan KNX og alle andre åpne standarder integreres, sier Thorstensen.

Utstyr og programvare er utviklet av Beckhoff og Citect, og sydd sammen og brukeroptimalisert av SRO.

Alle gamle komponenter i anlegget, som følere, spjeldmotorer og ventiler er beholdt. Dessuten er det byttet få sterkstrømskomponenter.

Det har redusert kostnadene. Toppsystemet, undersentralene og IO-moduler er skiftet, samtidig som det er opprettet et nytt teknisk nettverk med Ethernet type kat. 6.

Mye a spare på samarbeid Forbruket i bygningene var tidligere på 6 659 474 kWh i året. Det første driftsåret etter ombyggingen var besparelsen på 1 215 534 kWh.

- Vi skal optimalisere bygget langsomt og regner med en årlig besparelse på 1,5 millioner kWh fra i år, sier Thorstensen.

- Det er ingen enkeltpersoner som har greid disse besparelsene. Det hjelper ikke å ha verdens beste SD-anlegg om ikke brukerne deltar. Med en investering på 1,2 millioner kroner, er hele anleggsprisen innspart på et år.

Det er SRO som har vært systemintegrator på anlegget. Daglig leder Ståle Syversen sier at slike løsninger normalt er innspart på to-tre år.

- I rene kontorbygg er som regel investeringen tatt inn som gevinst på et år.

Det viktigste er at brukerne trives med anlegget.

- Det er ikke alltid at kloke ingeniører greier å skru sammen anleggene slik at lekmann forstår hvordan de skal brukes.

Vi kunne sikkert gjennomført dette prosjektet 100 timer raskere, og kunden ville vært fornøyd. Nå er vi sikre på at innsparingene blir optimale fordi brukerne er med på å drifte anlegget positivt, og forstår hvordan det skal brukes. Det gir langsiktige fornøyde brukere og kunder.

Miljøinnsparingen nevnt innledningsvis er beregnet av seniorrådgiver Naomi Sørsdahl i CO2 focus.

GI DIN KOMMENTAR HER: