Testene ble utført med tre ulike luftgjennom-strømninger for bolig med oppholdsrom på henholdsvis 85, 130 og 190 m². I tillegg ble det testet med tre forskjellige årlige middelstemperaturer; 0-, 6- og 9C°.

-Vårt aggregat HERU 90T EC2 med roterende varmeveksler og innebygde vifter med EC-motorer hadde høyeste virkningsgrad av samtlige ved både pluss 2C° og minus 15 C°, med henholdsvis 83 og 81 prosent, forteller Johnny Gangsø til VVS-Forum.

-Med bakgrunn i testen våger vi å hevde at vi har markedets mest effektive ventilasjonsanlegg. Ventilasjonsanlegget HERU har svært høy gjenvinningsgrad og et lavt energiforbruk. HERU er også et av markedets mest stillegående anlegg, sier Gangsø.

-Den høye virkningsgraden medførte også at vårt aggregat hadde høyeste årlige energibesparing for boliger med oppholdsrom på henholdsvis 85 m² og 130 m² ved samtlige årlige middelstemperaturer. For bolig med oppholdsrom på 190 m², hadde ett aggregat, som er vesentlig dyrere enn vår HERU 90T, noe høyere energi besparing, sier Gangsø.

-Vi vil også påpeke at i motsetning til en del andre aggregater, har våre aggregater F7 filter på både til- og fraluften. Et godt filter på fraluften er minst like viktig som på tilluften, ettersom varmeveksleren og fraluftviften ellers raskt vil bli skittent, sier han.

Gangsø påpeker videre at oppvarming er ofte boligens største utgiftspost, og moderne byggeteknikk med fokus på energibesparing har gitt oss boliger tette som plastposer. Fire av fem boliger ligger i dag under de nye ventilasjonskravene. Resultatet er dårlig inneklima som igjen bidrar til luftveisplager, allergi, tretthet og dårligere konsentrasjonsevne. Fra 2009 blir derfor balansert ventilasjon lovpålagt i alle nye boliger i Norge, med et minimumskrav på 70 prosent gjenvinning av varmen.

– Godt inneklima handler rett og slett om sunne omgivelser. Velger du ventilasjonsanlegget HERU får du effektiv energigjenvinning, kontrollert lufttilførsel og filtrering av luften som kommer inn i huset. Dessuten er investeringskostnadene lave, sier han.

En varmegjengvinner er enkelt forklart et ventilasjonsaggregat som gjenbruker varmen fra innelufta. Aggregatet varmer opp den kalde lufta som kommer inn, med utgående varmluft. Fordi mye av varmen bevares, slipper du å varme opp all lufta som kommer inn.

- HERU gjenvinner opptil 86 prosent av den energien som går tapt ved vanlig ventilering. Dette gjelder også ved minusgrader. Varmen fra avtrekksluften overføres til den kalde uteluften som kommer inn, som igjen filtreres gjennom pollenfilter før den går ut i kanalnettet og inn i oppholdsrom, avslutter Johnny Gangsø i Östberg.

Les også Et skrekkens filter
Les også Östberg merker interesse for nytt ventilasjonsaggregat

LEGG TIL DIN KOMMENTAR HER: