Bakgrunnen for at vannskadene var mange og forsikringsutbetalingene rekordhøye i 2010 kom av den ekstremt lange og harde vinteren. Noe av et samme var årsaken i fjor, men i talt med at gradestokken stiger synker antall vannskader.

Det er da også en mildere vinter som har bidratt til at skadeomfanget og forsikringsutbetalingene er lavere så langt i år. Skadeomfanget er redusert med hele 30 prosent og erstatningsutbetalingene er redusert med 23 prosent. Det er tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon som viser dette og det er skader i hus og hytter, altså ikke næringseiendom, som statistikken fanger opp.

Så langt har forsikringsselskapene fått meldinger om ca. 14 000 vannskader og utbetalingene er på 531 millioner kroner. Disse tallene er altså lavere enn i 2010 og 2011, men årets utbetalinger er likevel meget høyt sett i et historisk perspektiv. Det kommer blant annet av at hver enkelt vannskade er dyrere i dag enn for noen år tilbake. Hus og hytter har mer kostbare installasjoner enn for noen år tilbake og det reflekteres i høyre kostnader når man skal reparere.

I en undersøkelse, gjennomført av If, viser det seg bare hver femte nordmann stenger av hovedkrana for vann når de reiser på ferie. Vannskadeutbetalingene vil med andre ikke gå nevneverdig ned ser det ut til…