. Kursserien arrangeres i samarbeid med KS og har som mål å bidra til kunnskap og kompetanse på hvordan kommunene best mulig kan arbeide med energieffektivisering og energiomlegging. Norske kommuner er store byggeiere. 25 % av alle yrkesbygg i Norge er på kommunale hender. Kommunene har derfor et stort potensial for energieffektivisering av bygningsmassen.

Tilbakemeldingene Enova har fått fra deltakerne viser at kursserien har vært svært viktig. Et gjennomgående trekk i evalueringen er at deltakerne mente kursene hadde stor informasjonsverdi både ved de mange eksemplene som ble vist, og ikke minst gjennomgangen av de støtteordninger Enova har for kommunene. Mange deltakere la vekt på betydningen av at det offentlige går foran, at det tas politisk eierskap og legges overordnede politiske føringer for at tiltak skal gjennomføres. Det ble av mange understreket at ordførere og rådmenn måtte på banen for å få nødvendig fremdrift i dette arbeidet. At ledelsen tar et tydelig ansvar er en viktig forutsetning for i det hele tatt å lykkes fremholdt mange. 

Flere gode eksempler både på større nybyggprosjekter, rehabilitering og andre spesifikke tiltak ble belyst. Og folk vil ha mer. Flere referanseprosjekter og andre gode eksempler er viktig ikke minst for å vise hvordan kommunene kom i gang, hvordan de rigget prosjektet og hvordan de ble gjennomført. Dette er ikke minst viktig på grunn av krav til passivhusstandard. Også byggenes livssykluskostnader (LCC) ønsket deltakere å få enda mer informasjon om.

– Overordnet viktig for Enova med disse seminarene var å sette fokus på viktigheten av energiledelse. Mennesker og organisasjon betyr mye for energibruken, sier seniorrådgiver og ansvarlig for Enovas kommuneprogram Kjersti Gjervan.

– Det er viktig at kommunenes ansvarlige både i politisk og administrativ ledelse går foran og tar ansvar for å utvikle konkrete planer. Vi vet av erfaring at når ledelsen setter energibruk på dagsorden øker bevisstheten om hvordan energi brukes, og det alene gir ofte en reduksjon i forbruket på 10–15 %, sier Kjersti Gjervan. Høsten 2011 arrangeres det tilsvarende kurs på Tynset, Trondheim, Ullandhaug og Bodø.

Kilde. enova.no