I forrige uke gjennomførte Norsk Varmepumpeforening et av sine 10 årlige kurs for installatører av luft-til-luft-varmepumper. Kurset ble holdt på KEM – kompetansesenteret for miljø og energi på Sogn videregående skole. Informasjonssjef Ingrid Røeggen opplyser til VVS-forum at disse kursene er meget populære:

– Nå er det stor etterspørsel etter varmepumper, og en ny EU-forordning som skal innføres i Norge sier at installatøren må kunne dokumentere kvalifikasjoner på dette fagfeltet. Vi regner med å ha ti kurs i år, med tolv deltakere på hvert kurs, og kursene blir fulltegnet.

– Hvem er det som søker til disse kursene, Ingrid Røeggen?
– Det er en spennende blanding, men alle har god teknisk kompetanse. På dagens kurs er bl.a. rørleggere, elektrikere, fibermontører og en markisemontør. Det er i stor grad selvstendige næringsdrivende som søker kompetanse på et område i sterk vekst.


Glimt fra KEM-senteret på Sogn.


Tre som her montert en varmepumpe: Kurt Sandslett, Kjell Erik Engelberg, og Stein Olaf Graue.
–Vi vil utvide vår kompetanse og fange opp ettermarkedet på alt som er gjort før, forteller Kurt Sandslett. – Det er ofte gjort av folk med utilstrekkelige kvalifikasjoner. Hvis varmepumpen monteres feil kan levetiden reduseres med ti år. Det betyr et avfallsproblem i tillegg til et miljøproblem. Noe av det kurset legger vekt på er dokumentasjon. Vi skriver ned dato og måler og regner ut. Har vi gjort det riktig, kan vi gå tilbake etter ett år og måle de samme dataene.


Kursleder Harald Gulbrandsen (i midten) sammen Kent Idar Vermundsberget, Øystein Heiberg, og Kristian Olavstuen, alle i PP Norway.
– Vi lager fibersentral, og der trengs det mye kjøling.