-Det er gledelig at markedet for varmepumper i Norge fortsetter å vokse kraftig. Prisen på varmepumper har gått ned de siste årene, ikke minst på grunn av økende konkurranse, og det slår positivt ut for pay back-tiden hos forbrukerne. Vi regner nå 3-5 års pay back-tid for mange av de varmepumpeløsningene vi leverer, forteller Østvold som også er medlem av styret i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

Primært eneboliger
Nibe Villavarmes produkter går primært til eneboliger. Men firmaet merker også en økende etterspørsel etter varmepumper i bygninger på 1-2000 kvadratmeter, som f.eks barnehager. Også her er det mye å spare ved å installere varmepumper, påpeker Østvold.
-Luft til luft-varmepumper er fortsatt dominerende i det norske markedet. Vårt firma selger mest vann til vann-varmepumper knyttet til bruk av jordvarme. Dette er også et stort marked, fordi mange nye eneboliger installerer slike løsninger, opplyser han.

Luft til vann
-Men vi registrerer også økende interesse for luft til vann-varmepumper. Dette er spesielt interessant for kyst-Norge, der disse løsningene gir store energigevinster. Også i markedet for rehabilitering av boliger er det økende interesse for luft til vann-varmepumper, sier Østvold som har fulle ordrebøker.

Best i test
Sverige er en ledende nasjon på varmepumper og varmepumpeteknologi, og Nibes bergvarmepumpe Fighter ble i fjor ”best i test” sammen med to andre produkter i samme kategori. Testen ble foretatt av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i samarbeid med Energimyndighetene i Sverige og referert i en stort oppslått artikkel i bladet ”Dine Penger”.
-I en enebolig med et forbruk på 25 000 kWh/år kan en slik varmepumpe gi en besparelse på 17 000 kWh. Med en pris på 85 øre/kWh gir det en besparelse på 15 000 kroner pr. år. Det blir mye penger over tid, og i tillegg er det mange forbrukere som setter pris på den varmekomfort og luftkvalitet som varmepumpene bidrar til, sier Østvold til slutt.