Miljøgiftsutvalget, ledet av professor Ketil Hylland ved Universitetet i Oslo, har fått i oppgave å foreslå tiltak som gjør Norge i stand til å stanse utslippene av miljøgifter innen 2020. Utvalget skal fremlegge en Norsk offentlig utredning i juni 2010 og er nå i dialog med berørte sektorer for å få innspill til effektive tiltak på miljøgiftsområdet.

Vann- og avløpssektoren er berørt av miljøgiftsutfordringen på følgende måter:
Vannverkene har i oppgave å produsere drikkevann av god kvalitet til befolkning og næringsliv. Vannkilder som brukes til drikkevannsformål må ha best mulig kvalitet og ikke være forurenset av miljøgifter.

Avløpsverkene behandler avløpsvann fra befolkning og næringsliv og slipper renset vann ut til vassdragene og bruker slammet fra renseprosessen som gjødsel og jordforbedringsmiddel.
 
Avløpsvannet bør ha lavest mulig innhold av miljøgifter, da mange miljøgifter ikke fjernes ved renseanleggene, men vil følge med behandlet utslippsvann eller slam til miljøet.

Vann- og avløpssektoren, representert ved interesseorganisasjonen Norsk Vann, har på denne bakgrunn følgende anbefalinger til Miljøgiftsutvalget:
- Miljøgiftene bør stoppes ved kilden, dvs. gjennom produktregulering og industrikontroll.
- Arbeidet med å stoppe miljøgiftene ved kilden må prioriteres høyt, bl.a. for å sikre en fortsatt bærekraftig bruk av slam som ressurs.
- Det er behov for å stanse utslippene av kjente, prioriterte miljøgifter og samtidig forebygge mot bruk av nye kjemikalier og stoffer som kan være helse- og miljøskadelige. For eksempel er det stor kunnskapsmangel om helse- og miljøeffektene av nanoteknologi/nanoprodukter og mange kjemikalier vi finner i vanlige forbrukerprodukter.
- Overvåking av miljøgiftsinnholdet i avløpsvann og slam vil gi svar på hvor
vellykket kampen mot miljøgifter er.