Ikke uventet er det Rehau som nå utfordrer MA-rørene. Rehau er en av Europas største produsentene i Europa av pexrør til tappevann og vannbåren varme, og nå markedsfører de et lyddempende avløpsrørsystem. Systemet leveres i dimensjonene 50, 75, 110 og 125 mm.
– De støysvake avløpsrørene er blitt en suksess, men fremdeles er de for lite kjent i markedet, sier Espen Bjerke, VVS-ansvarlig i Rehau AS, til VVS-forum. – Rørene følger dimensjonene til PP-rør (grunne avløpsrør), slik at du slipper overganger.

– De fordelene vi spesielt vil fremheve i forhold til MA-rør, er at Raupiano Plus til rørleggeren koster under en fjerdedel av MA-rør, og at de monteres på en tredjedel av tiden. Rørene tåler kulde og varer praktisk talt evig, sier produktsjef Espen Bjerke. –Nå arbeider vi mot rørleggere og grossister for å gjøre produktet mer kjent i markedet.

Raupiano Plus er testet av Fraunhofer-Institut i Tyskland. Testene viser at Rehau-systemet er et godt alternativ til MA-rør. 

Vannmengde
0,5 l/s
1,0 l/s
2,0 l/s
4,0 l/s
Standard HT-PP
 
19,8 dB (A)
23,1 (dB (A)
26,8 dB (A)
Rehau Raupiano
6 dB (A)
9,5 dB (A)
13 dB (A)
19 dB (A)


 

Rehau – en mangfoldig kjempe
Rehau ble startet av Helmut Wagner i byen Rehau i Oberfranken i 1948. Forretningsideen var å erstatte konvensjonelle materialer med polymer-materialer. Et av selskapets første produkter var stigbrett til Volkswagen. Bilindustrien er fremdeles en stor kunde, med støtfangere som viktige produkter.

I dag er Rehau et verdensomspennende konsern og ledes av gründerens sønn, Jobst Wagner. Konsernets 15 000 ansatte lager cirka 50 000 forskjellige produkter ved 50 fabrikker over hele verden. Rehau er et privateid milliardkonsern. I Norge har Rehau AS 11 ansatte og solgte for 50 millioner kroner, hvorav VVS sto for 10 millioner.

Rehau har et nesten ufattelig bredt produksjonsprogram. I tillegg til VVS/VA-produktene er det i Norge alt fra elektrokanaler og bussystemer til solcellepaneler og interiørvinduer av plast. Rehaus solcellepaneler ser ut som takvinduer – og gir opptil 739 watt fra én kvadratmeter.

– Kjedelig er der aldri her, kommenterer Espen Bjerke.