Samtidig innrømmer Jon-Viking Thunes at det fortsatt er en vei å gå og at hva som etterspørres varierer sterkt.

- Det er fortsatt en stor jobb for oss som rådgivere å klare å få frem budskapet til våre kunder om at krav og regelverk vil endres kontinuerlig på dette området. Det vil skje raskt og bygg som i dag prosjekteres akkurat innenfor minimumskravene i gjeldende forskrifter, vil med stor sannsynlighet være ”utdaterte” miljømessig før man har flytter inn, påpeker Thunes.

I følge Jon-Viking Thunes, så hersker det også en nokså utbredt oppfatning blant mange at det å bygge, og kanskje ikke minst rehabilitere med høy miljøprofil, er svært kostbart og gjerne forbeholdt de få, spesielt interesserte.
Næringsbygg med passivhusstandard

- Dette bildet er det viktig for oss å nyansere kraftig. Det foreligger i dag både offentlige rapporter og spesifikke eksempler på at det å bygge næringsbygg på et energimessig A-nivå (Teknisk forskrift=C) eller tilsvarende det som kan defineres som passivhusnivå koster i størrelsesorden kanskje 800-2 3000 kroner ekstra per kvadratmeter gulvareal. Nå man så vet at ca. 40 prosent av denne merkostnaden kan søkes dekket via tilskudd fra Enova, så vil man ofte kunne vise at regnestykket går mer enn opp. Reduserte energikostnader, høyere oppnådde leieinntekter, større attraktivitet i markedet og et bygg som holder seg ”up to date” betydelig lenger, er alle faktorer som teller positivt i regnestykket.

Gode eksempler på akkurat dette er Miljøbygget i Trondheim, der Sweco har prosjektert og selv leier samt det nye Bellona-bygget i Oslo.

Stort ansvar
- Vi som rådgivere har et stort ansvar for å få denne nye kunnskapen fram, for alt for mange er fortsatt ikke klar over at det i dag er i ferd med å bli økonomisk lønnsomt å bygge miljøriktig og bærekraftig for fremtiden. De som ikke har tatt dette inn over seg risikerer på et tidspunkt å oppdage at bygget deres blir dyrere å drifte, tyngre å selge/leie ut og at prisene som oppnås blir dårligere, sier Swecos Jon-Viking Thunes.

Det kan med andre ord bli dyrt å spare noen kroner i startfasen, men samtidig dreier dette seg naturligvis om å finne de ”lure” løsningene som i sum gjerne ikke koster noe mer i investering, men som likevel både sparer både energi, miljø og kostnader.

- Vi må også ha fokus fremover på internlastene fra belysning og IT-utstyr, understreker Jon-Viking Thunes.