Miljøbyråden i Oslo og ledere i Hafslund Fjernvarme, Naturvernforbundet, Grønn Hverdag og Usbl avduket den gamle, rustne oljetanken som står utstilt ved fontenen foran Nationaltheatret stasjon. Sammen oppfordrer de alle oljefyrte borettslag og sameier til å bli oljefri og fjerne lekkasjefarlige tanker.

- Vi har stilt ut denne rustne oljetanken for å vise fram noe som til daglig er helt usynlig. 15 000 tanker ligger under bakken eller står innerst i kjellerene sammen med oljefyrene. Olje står for en tredel av klimagassutslippet til Oslo. I tillegg forurenser oljefyrene bylufta vår. Derfor er målet et oljefritt Oslo innen 2020, sier Ola Elvestuen, Byråd for Miljø og samferdsel i Oslo kommune.

- En sånn har jeg! Er det sånn den ser ut, sa en av de forbipasserende.

Publikum kunne se hvordan en gammel ståltank på 3000 liter ser ut. De fikk også se miljøvennlige alternativer. Håkon Knappskog fra Pemco Trepellets viste frem pellets, og Halvor Langkaas fra Elektropluss viste frem en luft-vann-varmepumpe. Hafslund hadde med seg et fjernvarmerør.

Saken fortsetter under bildet:

Her har vi alle aktører samlet etter avdukningen.

Oslo og bidra til et bedre nærmiljø og klima. Hafslund Fjernvarme sparer Oslo for utslipp tilsvarende mer enn 60 000 personbiler i året, sier Edle Ulevåg, administrerende direktør i Hafslund Fjernvarme.

- Mange av de oljefyrte byggene i Oslo kan ikke få fjernvarme. Gjennom nettsiden www.oljefri.no kan folk komme i kontakt med kvalitetssikrede installatører av andre miljøvennlige oppvarmingsløsninger, som varmepumper, bioenergi og solenergi, sier generalsekretær Jan Thomas Odegard i Naturvernforbundet.

Oslo kommune, Naturvernforbundet,Grønn Hverdag og Hafslund samarbeider denne høsten om en kampanje som er spesielt rettet mot borettslag og sameier. De får også støtte fra Boligbyggelaget Usbl.

- Vi oppfordrer våre egne og alle andre oljefyrte borettslag og sameier til å bytte til oppvarming med fornybar energi. Mange borettslag sitter med gamle, ineffektive oljefyrer og potensielt lekkasjefarlige tanker. De vil oppleve at de årlige utgiftene til oppvarming går ned når de bytter til moderne, miljøriktige anlegg, sier Geir-Ove Skogø, administrerende direktør i Usbl.

Som en del av kampanjen inviterer partene sammen til informasjonsmøte for borettslag og sameier onsdag 23. november. Informasjonsmøtet blir holdt i Usbl sine lokaler i Arbeidersamfunnets plass 1 ved Sentrum Scene kl. 18.30