Han er en av dem som mener at kravene til inneklima har tatt fullstendig av.
– At vi skal bruke ufattelige mengder energi på å kjøle et bygg her i landet om sommeren er bare tøv. Det er helt sprøtt, sier Groth.

Norge skiller seg ut
Ifølge flere av landets største eiendomsselskaper er Norge i særstilling både når det gjelder krav til temperatur og luftmengder. Et av dem er Vital Eiendom.

– Norge skiller seg helt klart ut på dette området. Vi stiller alt for høye krav både temperatur og luftmengde. Ser man til Danmark har de for eksempel en helt annen holdning til dette. Jeg tror imidlertid at prisene på energi vil presse frem en annen holdning og tenkning også her til lands. Min oppfatning er at det vil være veldig fornuftig av myndighetene å redusere de anbefalte temperatur- og luftverdiene, sier direktør med ansvar for drift og prosjekt i Vital, Halvard Bergby.

Han mener imidlertid at utleiemeglerne er med og gjør en slik redusering av kravene vanskeligere.

Feil vinkling
– De sitter som en mellommann og forteller sine kunder at den og den leverer så mye luft, noe som er bra. Til slutt blir det et spørsmål om hvem som leverer mest luft. Det blir en spesiell situasjon hvor diskusjonen om inneklima er vinklet på antall kubikk i stede for på den kvaliteten som lufta har, sier Bergby.

Skjønner ikke at det koster
Også eiendomsdirektør i Norwegian Property ASA, Aili Klami, mener kravene her i landet er for tøffe.

– Høye innetemperaturer om vinteren og lave om sommeren krever mye energi. Vi har derfor samtaler med leietagerne hvor vi spør om det virkelig er nødvendig med så store luftmengder og slike temperaturer som det står i kravspesifikasjonene. Vi må imidlertid tilfredsstille leietagernes krav, men jeg tror ikke alltid de er klar over hvor mye det koster å tilfredsstille disse kravene. At man skal drive og kjøle ned bygningene på den måten man gjør her i landet om sommeren synes jeg virker litt underlig. Det er da ikke så varmt her i landet, sier Klami, og legger til:

- Utfordring
– Mange leietagere er også opptatt av at det skal være veldig mye vinduer, noe som er en utfordring når det gjelder energibruk. Det som også er litt rart er at når solen kommer, og man virkelig kan nyte utsikten utenfor, så kommer markisene veldig fort ned, og dermed mister man fordelen med alle vinduene, sier Klami.

Av eller på med en genser
Groth synes man bør tillate temperaturer ned mot 19 grader om vinteren i stede for at den skal ligge på 22 grader som i dag er kravene til mange leietagere.

– Tillater man at temperaturene går ned med et par grader, så snakker man om formidable besparinger både i kroner og øre, men også for miljøet. I bunn og grunn handler det om å ta på eller av seg en genser. Det er ikke verre enn det, sier han.

Kilde:Estatemedia