Men de går ikke veien om piloter for å vinne erfaringer. 

– Prinsippavgjørelsen om BIM-bruk var ikke vanskelig, og dermed satte vi det som krav ved det nærmest kommende utbyggingsprosjektet, som er nytt Østfoldsykehus, sier Stamsø, som understreker at de jakter på erfaringer og kunnskap underveis for stadig å bli bedre på BIM.

Helse Sør-Øst er ett av Norges fire regionale helseforetak, og det desidert største. Foretaket har 11 datterselskaper – helseforetak, og driftsavtaler i tillegg med fem sykehus. Årlig omsetning er 58 milliarder kroner. Og det er nær 70 000 ansatte i det regionale helseforetaket.

Samtidig er Helse Sør-Øst en av landets virkelig store, offentlige byggherrer. Her er Stamsø prosjektsjef for bygg og eiendom, og han er overbevist at åpen BIM er fremtiden. Han ser for seg en rekke gevinstmuligheter underveis i byggeprosessen. Gjennom å dokumentere byggeprosessen ved bruk av åpen BIM får man et ganske mye bedre beslutningsunderlag enn hva man har hatt tidligere. Det gjelder gjennom hele byggets livsløp – fra tidligfasen, til prosjektering og bygging og videre til FDV.

En omvei?
Men Stamsø tror ikke så mye på pilotering:
- Vi tror det er en omvei. Vi stilte et absolutt krav om åpen BIM i forbindelse med prosjektering av det nye Østfoldsykehuset, og vi har fått drahjelp fra Sykehuset i Vestfold HF, der man er i gang med tre prosjekter med BIM.

På den måten skaffer byggherren seg erfaringer underveis. Prinsippavgjørelsen om bruk av åpen BIM syntes han ikke var vanskelig, og kravet om bruk av åpen BIM i prosjektet i Østfold gav respons i leverandørmarkedet. Det var rådgiverne som var først ute, og Stamsø registrerte rett nok en viss treghet der, men tilskriver det et naturlig tilvenningsbehov i forbindelse med skifte av måte å jobbe på. – Det skjer avgjort mye positivt på i markedet når det gjelder BIM, konstaterer han.

- Hva med utforming av kontraktene?
- Også her blir til en viss grad veien til mens vi går. Vi lager kontrakt etter beste evne og kunnskap, og så trekker vi erfaringer til beste for utforming av kommende kontrakter, poengterer prosjektsjef Stamsø.

Det å vinne erfaringer og bygge kunnskap ligger også bak Helse Sør-Østs medlemskap i buildingSMARTNorge og dets Byggherreforum. I tillegg har det regionale helseforetaket også engasjert seg i forskning knyttet til BIM.

Kilde:buildingsmart