Det nye regjeringsbygget som nå prosjekteres, er ett eksempel der disse kravene kommer inn med full tyngde.

Statsbygg er med i styret til stiftelsen som administrerer EPD-arbeidet i Norge, og EPD-Norge ønsker å være en pådriver for at produsenter anskaffer slik pålitelig og grundig miljødeklarasjon.

Statsbygg tar ansvar
Myndigheter og marked stiller stadig strengere krav om miljøvennlige materialer og løsninger, og som en betydelig byggherre må Statsbygg ta hensyn til dette. For å kunne etterfølge lover, forskrifter og forventninger, må Statsbygg ha en dokumentasjon på innholdet som benyttes.

Det er byggherren som sitter med ansvaret for bygningsproduktenes egenskaper. Siden også arkitekt eller entreprenør velger bygningsprodukter til et bygg, legger Statsbygg stor vekt på å samarbeide med og bevisstgjøre arkitekter og entreprenører på miljøutfordringene.

Miljø teller
- Ved å begynne å kreve EPD vil vi få en dokumentert oversikt over hvert enkelt produkts energibruk og forurensning ved produksjon, og lettere kunne gjøre kvalifiserte valg. Disse egenskapene må selvsagt ses i sammenheng med produktets øvrige egenskaper som styrke, levetid, isolasjonsegenskaper med mer. Men uten etterrettelig miljødokumentasjon, blir miljøegenskapene ofte oversett, eller offer for ukvalifisert synsing, sier avdelingsdirektør Bjørne Grimsrud.

I en byggesak er det som regel stramme tidsrammer, og det er en stor fordel dersom arkitekter og entreprenører starter i god tid med å skaffe seg miljødokumentasjon på de produkter de oftest benytter.

- En slik oversikt kan være en konkurransefordel når man skal utføre arbeid for Statsbygg, og vi kommer til å ha mye mer fokus på dette i tiden framover, sier Grimsrud.

Viktig med EPD
- Vi er klar over at det er veldig få bygningsprodukter i dag som har en EPD. Det har til nå vært forholdsvis kostbart og tidkrevende for en produsent å skaffe slik miljødokumentasjon. Men i følge ISO-standarden for EPD, kan produsenten selv gjøre mye av jobben med å fremskaffe data, sier Grimsrud.

- Vi tror uansett at det er viktig for produksjonsbedriftene å merke at kjøper er interessert i slik miljødokumentasjon, og at Statsbygg kan bidra positivt til at flere produsenter nå utarbeider EPD for sine produkter. Vi tror at produsentene kun kan se det som positivt at nøytral miljødokumentasjon kommer på bordet og at det blir slutt på subjektive vurderinger av hvilke produkter som er miljøvennlige eller ei, avslutter Grimsrud.