Tre professorer ved BI, Dag Morten Dalen, Espen R. Moen og Christian Riis har gjort en analyse av ordningen med investeringsstøtte.

Svaret på at forbrenning av avfall, flis, og olje på kalde vinterdager som fjernvarme kan erstatte elektrisk oppvarming og oljefyring, er ikke entydig ja.

Statlig støtte til fjernvarme er ineffektivt som energipolitikk og lite treffsikkert som miljøpolitikk, hevder forskerne.

Olje- og energidepartementet har gitt forskerne i oppdrag å gjennomføre en samfunnsøkonomisk analyse av dagens regulering av fjernvarme, og rammebetingelsene til varmesektoren.

Staten har utbetalt 781 millioner kroner i investeringsstøtte til varmeprosjekter i perioden fra 1999 til 2006. Denne investeringsstøtten har utløst investeringer på totalt 5,35 milliarder kroner.

Dalen, Moen og Riis anslår subsidien til mellom 15 og 20 øre per kilowatt time (kwh). Med et fjernvarmevolum på omtrent 2 TWh, utgjør dette årlige subsidier fra kundene på mellom 300 og 400 millioner kroner.

De som tjener på statsstøtten, er produsentene av biomasse. Lykkes Regjeringen med å utløse store fjernvarmeinvesteringer, går etterspørselen etter biomasse opp.

Les mer på Forskning.no