Johan Mattsson var en av dem som stiftet Mycoteam i 1986 og har siden starten arbeidet med fukt-, vann- og muggsoppskader.
– I 1986 ble vi møtte med utsagn og at Muggsoppskader finnes ikke i Norge, det er bare et svensk problem. Dette viste seg selvsagt ikke å stemme, og i løpet av drøyt 20 år har skjedd store endringer i kunnskap og holdninger til muggsoppskader i bygninger.

Mattsson fremhevet at en del aktører opererer med mangelfull eller feilaktig kunnskap om slike skader, og at det derfor gjennomføres undersøkelser og tiltak som han mener ikke er tilfredsstillende.

I følge Mattsson skyldes problemene ofte faktorer som mangelfull kunnskap om fukt- og vannskader, utilstrekkelig kunnskap om bruk av fuktmålingsutstyr og utilstrekkelig kartlegging av skader.

Mattsson gjennomgikk problematikken rundt det å vurdere om det foreligger muggsoppskade. Her er det stor forskjell på byggematerialer, og det som ser ut som en muggsoppskade, behøver ikke være noe mer alvorlig enn en harmløs misfarging.
– Ved vannskader kan man med en rask oppstart av en kontrollert uttørking redde mange materialer fra å bli angrepet av muggsopp. Det viktigste er å oppnå en god luftbevegelse over materialene, slik at det blir overflatetørt. På den måten kan muggsoppsporer ikke begynne å spire.

Stachybotrys chartarum er bare en av mange enkeltarter av muggsopp. I følge Mattsson kan tilstedeværelsen av en gitt art bety my for tolkning av skaden, men det betyr ikke at de har spesiell betydning for belastning på inneklimaet eller at man må ta spesiell hensyn til disse. I utgangspunktet er ingen muggsoppskader akseptable innendørs.

Nasjonalt folkehelseinstitutt anbefaler når det gjelder muggsopp: Synlig mugg og mugglukt skal ikke forekomme. Med dagens kunnskap kan det ikke settes en tallfestet norm.

Det er ingen differensiering for hvordan ulike arter muggsopp skal vurderes eller utbedres – samtlige muggsoppskader innendørs skal utbedres.

Det er kjent at enkelte muggsopper lam produsere en type giftstoffer, såkalte mykotoksiner. Særlig oppmerksomhet har det vært om Stachybotrys chartarum, som er kjent for å kunne produsere en del kraftige mykotoksiner. Men tilstedeværelse av soppen betyr ikke nødvendigvis tilstedeværelse av slike stoffer.

Mykotoksiner er i seg selv ikke flyktige, men sitter på sporer og hyfer. Man får derfor kun i seg eventuelle mykotoksiner via luftspredte sporer. Fordi sporene er svært små og lette, må det ekstremt store sporemengder til for at man kommer i nærheten av merkbare eksponeringer av mykotoksiner.

Vi har sett at man selv ved relativt omfattende angrep av S. chartarum sjelden registrerer mer enn noen få tusen sporer per kubikkmeter luft. Unntak er ved riving av infiserte materialer, da det i en kort periode (fra minutter til noen få timer) kan bli verdier på noen millioner sporer/m3 luft. Vi vet at slike mengder er uheldig med tanke på eksponering i forbindelse med allergisk alveolitt (IgG-reaksjon) og atopisk allergi (IgE-reaksjon). Bruk av støvmaske fungerer imidlertid godt som personlig beskyttelse, og med en undertrykksventilering av skadeområdet beskytter man tilstøtende lokaler og brukere på en tilfredsstillende måte.

Utbedring
Ved utbedring av muggsoppskader står fysisk fjerning av etablert overflatevekst, uttørking og tiltak mot ny oppfukting sentralt. Et viktig poeng man må huske på er at bruk av soppdrepende midler anbefales ikke, uansett om det er i form av væske på materialoverflater eller aerosol i romluften. Dette skyldes at gjenværende muggsoppsporer er allergene selv om spireevnen er drept. I tillegg er det en uklarhet om hvilke bivirkninger eventuelle preparater har på overflater og materialer.

Alle opplysninger er fra fagsjef Johan Mattssons foredrag "Kunnskapsstatus om muggsopp pr. 2008."

VVS-forums redaktør vet ikke om det dårlige miljøet i "The Good, the Bad and the Ugly" skyldes muggsopp, men antakelig vil det gjøre underverker med innemiljøet på det neste nasjonale seminaret om filmen vises i sin helhet