Lavenergiprogrammet for bygg og anlegg
Programmet er et samarbeid mellom myndigheter og næring for å jobbe med energieffektivisering og miljøvennlig energiomlegging. Styret for programmet består av representanter fra BNL, Arkitektbedriftene, Enova, Husbanken, BE, Statsbygg og NVE. Daglig leder er Guro Hauge .

Lavenergiprogrammet ble etablert i september 2007, og er et samarbeid mellom staten og næringslivet for å få til mer energieffektivisering og energiomlegging i bygninger.

Store innsparingsmuligheter
Potensialet for energieffektivisering er stort. Flere rapporter antyder at det er mulig å spare 8-12 TWh innen 2020. Det tilsvarer energiforbruket til alle husholdningene i Trondheim og Oslo til sammen. For å få utløst potensialet må alle som er involvert i en byggeprosess, kjenne til hva som må gjøres, hvilke muligheter som finnes og koordinere det arbeidet som allerede foregår. Dette var bakgrunnen til at Lavenergiprogrammet ble opprettet.

Politisk støtte
Da programmet ble offentliggjort uttalte daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen at Lavenergiprogrammet var et flott eksempel på at det private og offentlige kan få til mye når de inngår et forpliktende samarbeid. Lavenergiprogrammet ble nevnt som et eget punkt i klimaforliket . Partiene på Stortinget ble enig om at innsatsen i Lavenergiprogrammet skulle trappes opp.

 

Prøvesteinen
I oktober kommer statsbudsjettet og det blir prøvesteinen på om regjeringen vil holde sine forpliktelser.

- Nå er det på tide at vi får en olje- og energiminister som ikke bare vil klippe snorer. Vi trenger en minister som vil satse på energieffektivisering og energiomlegging i bygg. Det minste han kan gjøre er sikre drift av Lavenergiprogrammet sier Guro Hauge som er leder i Lavenergiprogrammet.

Kilde:bnl.no