I det ene klasserommet er luften så dårlig at du merker det med en gang du kommer inn. I naborommet er luften frisk og fin.

Artikkelen fortsetter under bildet

I testrommet er luften frisk og fin – i naborommet er den elendig.

Disse to klasserommene er nøyaktig like store og tilsynelatende helt like. Men det er én forskjell, og den ligger i ventilasjonen. Det første klasserommet har spalteventiler over vinduene og mekanisk avtrekk. Vinduene her kan åpnes manuelt. Det andre rommet har vinduer som åpnes automatisk ved hjelp av integrerte kjedemotorer. Rommet har samme type avtrekk som naborommet. Da VVS-forum besøkte Mellomhagen skole var fire av de seks vinduene åpne. Temperaturen i de to rommene var praktisk talt lik, til tross for at varmetilførselen var nøyaktig den samme. På denne skolen kan ikke radiatorene i klasserommene reguleres.

Vindusventilasjonen er levert av danske Windowmaster, som representeres i Norge av BSI AS (Building System Integrator As) i Larvik. Vindustyrt ventilasjon er svært utbredt i våre naboland, og i løpet av den korte tiden vi har vært i Norge så er allerede flere løsninger på plass, opplyser Vidar Henning Hansen, salgsansvarlig i BSI AS.

– I den norske ventilasjonsbransjen er det en vedtatt sannhet at naturlig ventilasjon ikke virker, men det stemmer ikke. Vi har nå levert denne løsning ved flere prosjekter – både skoler og barnehager - med svært gode resultater.
I Danmark er denne type løsninger en ubetinget suksess, og der bygges det nesten ikke en eneste skole eller barnehage uten naturlige løsninger.
Flere og flere kontorbygg leveres også med samme løsninger, og et godt eksempel er det meget omtalte NCC-bygget i København, levert av Windowmaster.

Våre kystnære områder har mye av de samme klimatiske forholdene som Danmark.
Siden løsningene fungerer så godt i vårt naboland så konsentreres mye av vår aktivitet i byer og områder langs vår langstrakte kyst hvor forutsetningene for vellykkede prosjekter absolutt er til stede, sier Hansen

Larvik er et kystnært område, og der har Windowmaster etablert et testprosjekt sammen med Larvik Kommune for å se om løsningene kan benyttes i forbindelse med vindusutskifting og renovering av flere av kommunens 60-talls skoler.

Det var vi som tok initiativ overfor kommunen for å få i stand prøveprosjektet, opplyser Vidar Henning Hansen.
- Ved Mellomhagen ungdomsskole har vi renovert et klasserom med nye vinduer og naturlig ventilasjon. Vi logger inneklimaet i rommet og sammenligner dette med luftkvaliteten i naborommet, og vi får forbløffene resultater.
Vi visste at CO2-innholdet i luften stiger raskt når ventilasjonen er dårlig, men her har vi tall som viser at dette er enda mye verre enn ventet. I naborommet hvor utlufting skjer manuelt så ser vi at luftkvaliteten forverres dramatisk i løpet av kort tid når vinduer er lukket. En automatisk styrt utlufting er absolutt nødvendig for å sikre tilgang på frisk luft, stabil temperatur og ønskede CO2 verdier.


Vidar Henning Hansen i testrommet.

Her registreres det nå data fortløpende for å vurdere om dette er tingen å satse på, forteller Kristin Borander, prosjektleder i Larvik kommunale eiendom KF.
– Vi har flere skoler av tilsvarende type med inneklimaproblemer. Nå får skolene tiltaksmidler og vi har meldt oss på et SINTEF-prosjekt som fokuserer på innemiljø mer enn bare energi. Vi har skoler med ventilasjonsanlegg som ikke fungerer optimalt, og vi har mange skoler hvor vinduene må byttes uansett, da er det fint å kunne installere nye vindusløsninger som samtidig gir et godt og dokumenterbart innemiljø.

Vi har allerede besluttet å bruke løsningen i forbindelse med renovering av en eldre barnehage.
Vi har store forventninger til løsningen, og er sikre på at Windowmaster leverer det inneklima de allerede har garantert oss.

Ja det er ikke bare teknikken som skiller vår løsning fra konvensjonelle ventilasjonsanlegg, fremhever Vidar Henning Hansen. – Vi har egne spesialutdannede inneklimaingeniører som analyserer hvert prosjekt individuelt.
Dette gir kunden og oss en trygghet til det vi leverer, og derfor kan vi gi våre kunder en forpliktende inneklimagaranti.
Tror ikke det er så mange andre leverandører som har tilsvarende løsninger.
- Vi har jo ikke akkurat funnet opp noe nytt og revolusjonerende. På mange måter så kan du si at vi heller er tilbake til gamle og velfungerende løsninger, avslutter Hansen.


Dette er den første av to artikler om Windowmaster vindustyrt ventilasjon.


I denne klassen er det ingen som klager over dårlig luft.


Vidar Henning Hansen med datamaskinen hvor alle data lagres og bearbeides.


Kristin Borander, prosjektleder i Larvik kommunale eiendom KF.