To borettslag i Hässelby strand i Stockholm har erstattet fjernvarmen med egen bergvarme. De to borettslagene er Tornkammaren og Marmorbordet med til sammen 88 leiligheter.

I 2008 gikk de ut av foreningen Svenska Bostäder 2008, og dermed sto de fritt til å vurdere energiforsyningen, og gjorde dette til et prioritert område.

– Å fortsette med fjernvarme var det dyreste aletrnativet, til tross for at vi befinner oss ganske nært fjernvarmeverket. Det beste valget for oss ble bergvarme som gir oss størst innsparing og et system som er enklest å håndtere, forteller Tommy Tillman, som sammen med Rickard Billeryd, Tony Björklund och Lennart Gustavsson inngår i den energigruppen som borettslagene har delegerat arbeidet med å velge det beste energialternativet, skriver svenske VVS-Forum i kommende utgave.

Totalt tok det ett år fra de første vurderinger ble gjort til det var mulig å trykke på startknappen. Valget av leverandører ble KG Karlsson Rör AB og Thermia-varmepumper.

Nå er varmepumpene på plass og de kostnadseeffektive forybar energi fra berggrunnen for å varme opp både radiatorer og tappevann.

Investeringen er mellom 2,5 og 2,7 millioner kronor per leilighet. I tillegg kostnader med forsterkninger av elnettet. Allerede nå har borettslagene begynt å se besparelsene.

Tornkammarens energibehov for varme og varmtvann er 835100 kWh per år. Varmepumpene bruker 325927 kWh och borettslagets energibesparing anslås til 509173 kWh per år. Tilsvarende tall for den noe mindre naboen Marmorbordet gir en besparing på 448830 kWh.

Den totala besparingen blir dermed 958000 kWh per år, eller nærmere én million svenske kroner.