Enova lanserte 1. juni sitt nye støtteprogram for energieffektivisering av bygg og utomhusanlegg. Målet med det nye programmet er å treffe enda flere eiendomsaktører enn de har gjort tidligere.

Enova vil bidra med hjelp til forprosjekt for nye bygg og rehabiliteringer og investeringsstøtte til både nybygg, rehabiliteringer og eksisterende bygg hvor det kan tas ut energibesparelser.

Blant endringene i Enovas program er at barrieren for å få pengestøtte reduseres. Kravet til definerte energitiltak i eksisterende bygg er redusert fra 0,5 GWh til 0,1GWh. Enova venter at dette vil gi støtte til flere prosjekter som tidligere ikke har kvalifisert til støtten.

Selv før endringen i Enovas støtteprogram har eiendomsselskapene mottatt store pengebeløp i støtte fra Enova. Blant selskapene som har spart mest er Vital Eiendom som styres av administrerende direktør Gro Boge. Selskapet har fått 13,9 millioner kroner i Enova-støtte til et energieffektiviseringsprosjekt.

- Med støtte fra Enova har vi allerede spart 20 til 25 millioner kroner årlig, sier direktør for drift og teknisk forvaltning, Halvard M. Bergby i Vital Eiendom.

Han venter at de årlige innsparingene vil øke. Investeringskostnadene har vært litt over 50 millioner kroner. Prosjektet har dreid seg om å sette rutiner for en helhetlig energiforvaltning. Selskapet har også etablert oppfølgingssystemer for hele eiendomsporteføljen.

- Poenget er å velge energi- og miljøriktige tiltak samtidig med periodisk vedlikehold. Det vil si utbedringer som uansett må gjøres. Forskjellen er at vi nå gjør energieffektive valg og alltid velger den siste og beste teknologien på området, sier Bergby.