Mens man tidligere måtte ha to parallelle rør for sirkulasjon av varmtvann, går her begge løpene i samme rør. Det betyr at stigene reduseres med ett rør, som nå er et pexrør innvendig i det første.

– Dette systemet er en nyvinning som byr på vesentlige fordeler, sier salgssjef Vidar Holm i Viega AS filial Norge. – Du må gå opp én dimensjon, for eksempel fra 28 til 35 mm, men sparer rør nummer to. Dermed er det bare ett rør som skal klamres, og varmetapet reduseres betydelig. Det varme forbruksvannet sirkulerer fra varmekilden og rundt i bygget til de mange tappesteder gjennom et stigerør med et Pex-rør inni, slik at varmen ikke forsvinner ut i det blå, men forblir inni fremløpsrøret.Det innvendige pexrøret er enkelt å montere. Det er bare å tre det opp og stramme det til. Easytop sirkulasjonsventil kontrollerer temperatur og tar hånd om bakterivekst og desinfeksjon i anlegget.

– Hvor stor er den økonomiske besparelsen, Vidar Holm? Smart Loop Inliner reduserer materialforbruket , tar mindre plass og kan monteres raskere og reduserer varmetapet med inntil 15- 30 % .Dette bidrar til store besparelser både for montør – og gi lavere energiforbruk hos byggherren av boligselskaper, sykehus , hoteller med flere.

Velkommen til Smedstuen Gård
Viega Inliner sirkulasjonssystem har vært i bruk i Tyskland i mange år , men det er først nå Viega satser for fullt på produktet i Norge. Det første større anlegget hvor det er brukt, er Smedstuen Gård AS, et kjøttforedlingsanlegg på Dal i Akershus. Rørentreprisen på dette store industrianlegget ble utført av skarnesbedriften Bråthen Rør og Varme A/S., med Rune Bråthen som prosjektleder.

Artikkelen fortsetter under bildet

Viega Inliner.

– Vi oppnådde store besparelser med dette, så store at jeg ikke tror jeg kommer til å legge konvensjonelle sirkulasjonsrør mer. Skulle vi gjort dette på gammelt vis, ville arbeidet med sirkulasjonssystemet tatt en uke ekstra med to mann. Smedstuen Gård er et av våre største oppdrag. Vi holdt på i nærmere ni måneder, og jobben var på cirka tre millioner kroner. På det meste la dette oppdraget beslag på om lag 75 prosent av arbeidsstokken vår.

– Hva ser du som forskjellen på Viega og andre pressfittingssystemer, Rune Bråthen?
– Det viktigste er kanskje at det er garantert å lekke hvis det ikke er klemt til. Har du trykktestet systemet, er du trygg. Dette er oppnådd ved SC-Kontur , lekkasjeindikator. Jeg legger også vekt på at det er press på begge sider av koblingen, og at det er en ekstra krave på fittingsen. Med press på begge sider går rørene ikke fra hverandre, og kraven gir stabilitet. Kraven sikrer et vi får en sylindrisk innføring, et rettere anlegg og ingen skade på O- ringen. Jeg vil ha snorrette anlegg, og med Smart Loop Inliner får jeg det med strekk på 35 meter.

– Hvordan er markedet i deres distrikt for tiden, Runar Bråthen?
– Vi har nok å gjøre, men det er mindre mas, ikke så mange bortkastede telefoner. Vi gjør alt, fra varme og sanitær til industri. Det er spesielt at vi har en så stor industrijobb, det er et resultat av satsning på industrirørlegging, vi ønsker å ha mye industri. Bedriften har ca 5,5 årsverk og omsetter for 12 millioner kroner. 


Vannforsyningen til hele kjøttforedlingsbedriften Smedstuen Gård ligger på taket. Her peker rørlegger Rune Bråthen på Viega Inliner.

Kjøttforedlingsbedriften Smedstuen Gård AS.