Norge er allerede dratt inn for EFTA-domstolen ved å somle med implementeringen av EUs energimerking av bygninger. Selv etter nesten tre år etter EUs frist gikk ut, er Terje Riis-Johansen allikevel fornøyd.

– Jeg er svært tilfreds med at vi nå kan legger fram et opplegg for energimerking av bygg. Å kjøpe bolig er for de fleste av oss den største investeringen vi gjør. Jeg synes man har krav på en god indikasjon på energistandarden før man legger inn bud, sier Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Videre sier han at tiltaket kan også gjøre det mer attraktivt for selgere av boliger å velge gode energiløsninger.

Offentlige bygg skal ha et synlig energimerke fordi jeg mener publikum skal få vite noe om hva offentlig sektor selv gjør for å begrense energibruken, sier Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Olje- og energidepartementet argumenterer med at det har tatt lang tid fordi bygningsenergidirektivet er viktig og omfattende. Det kan bli kostbart om det gjøres feil fra starten og departementet har derfor hatt en lang høringsrunde. Det må tas hensyn til at de byggløsningene som velges skal vare i flere tiår fremover, mener departementet.

Forslaget innebærer at eiere av yrkesbygninger og offentlige bygninger over 1000 kvadratmeter skal ha en gyldig energiattest til en hver tid, mens boliger må ha energiattest dersom de skal selges eller leies ut.

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, har dratt Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regjeringens sommel med implementeringen.

Det er vanlig at når saken er sendt, blir den gjennomført. Domstolen vil vurdere om Norge har brutt tidsfristen.

Kommentar eller mer informasjon, skriv til journalist  Per Henriksen