Hotelleier Atle Ødegaard ved Idrettsparken Hotell på Røros satser på passivhus. Solfangere skal stå for en vesentlig del av oppvarmingen.

- Vi fant tidlig ut at vi må forsøke å gå nye veier. Etter en lang og krevende prosess i forhold til å tilpasse selve utbyggingen til vernehensyn i bydelen Øra, har vi landet på et prosjekt hvor vi ønsker å være maksimalt miljøbevisste i forhold til energiforbruk og utslipp, sier Atle Ødegaard.

Resultatet blepassivhus-konseptet. Her vil energiforbruket til oppvarming utgjør bare cirka 25 prosent i forhold til dagens standardhus.

- Det vanlige er at passivhus bygges med jordvarmebaserte varmepumper eller fjernvarme, men vi ønsket å strekke oss enda litt lenger. Husbanken har engasjert seg i planene i form av betydelig økonomisk støtte til et pilotprosjekt, hvor blant annet Sintef i Trondheim har vært involvert med prosjektering og planlegging av et oppvarmingssystem basert på solfangere, sier Ødegaard.

Store deler av takkonstruksjonen utgjøres av store, såkalte vakumsolfangere. Sollyset varmer opp vann som sirkulerer i spesialkonstruerte glassrørsløyfer inne i solfangerne. Det varme vannet blir magasinert i en stor tank, og brukes til gulvvarme og tappevann.

Merinvesteringen vil være inntjent i form av lavere energiutgifter allerede etter fem til ti år. Deretter er det «gratis» varme og varmtvann i store deler av året.

I og med at hotellet ligger på Røros, et av de kaldseste stedene i Norge gjennom vinterhalvåret, blir det nødvendig med tilleggsenergi i de strengeste kuldeperiodene. Da er det også minst lys og sol.

60 prosent av leilighetene må være solgt før bygging settes i gang. Det er brukt rundt 600 000 kroner til forprosjektering, og samlet investering blir ca 35 millioner kroner i hele anlegget, ifølge Ødegaard.

De 21 leilighetene er på 62 kvadratmeter boflate over to etasjer, og er fordelt på seks frittstående hus.

Les mer og se prosjektfoto på Idrettsparken Hotell