Formålet med ordningen er å bidra til at modne teknologier med begrenset utbredelse på markedet, blir mer tilgjengelige for husholdningene. Gjennom ordningen gis det tilskudd til kjøp av pelletskaminer, pelletskjeler, væske-til-vann varmepumper, luft-til-vann varmepumper, sentrale styringssystemer og nå også solfanger for tappevannsoppvarming. Enova utformer nærmere kriterier for tilskudd til solfangere og vil om kort tid annonsere hvilke kriterier som gjelder.

- Solenergi er den reneste energikilden vi har. Ved å utvide tilskuddsordningen til å omfatte solfangere blir denne teknologien mer tilgjengelig for husholdningene. Jeg er opptatt av at husholdningene skal ha muligheter til å gjøre gode og miljøvennlige energivalg, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Bakgrunn
Tilskuddsordningen for elektrisitetssparing i husholdninger ble innført høsten 2006. Enova ble gitt i oppdrag å forvalte ordningen, som hadde en ramme på 71 millioner kroner. I revidert budsjett for 2008 ble ordningen styrket slik at Enova disponerer om lag 100 millioner kroner i tilskudd til husholdninger i 2008. Gjennom ordningen gis det tilskudd til kjøp av pelletskaminer, pelletskjeler, væske-til-vann varmepumper, luft-til-vann varmepumper, sentrale styringssystemer og solfanger for tappevannsoppvarming.

En solfangerløsning består av en solfanger som fanger opp solstrålene, som så benyttes til tappevannsoppvarming og eventuelt romoppvarming. Slike løsninger kan være aktuelle for eksempel ved bygging av lavenergi- og passivhus og ved rehabilitering av boliger. Solfangere egner seg godt i kombinasjon med andre miljøvennlige oppvarmingsløsninger. Et solfangeranlegg vil kunne dekke 40 – 60 prosent av energibehovet til tappevannsoppvarming