Den kommende ordningen med energimerking av bygg har vært en gjenganger i fagpressen i noen år, men nå er det like før det skjer. Loven om energimerking av bygninger ble fremmet på slutten av fjoråret og den har passert Stortinget. Nå arbeider byråkratiet med forskrifter, og disse skal ut til høring i sommer. Hvis alt går som forutsatt, vil denne delen av bygningsenergidirektivet tre i kraft 1. januar 2010. Direktivet innebærer krav om at bygget/boligen skal være energimerket når det ferdigstilles, ved salg og ved utleie. Det vil i tilegg komme krav om energivurdering av noen tekniske anlegg i bygninger.

En av dem som har stått sentralt i dette arbeidet er seksjonssjef Birger Bergesen i Norges vassdrags- og energidirektorat. Under Energi- og miljøkonferansen i regi av Stiftelsen Vekst på Kielfergen i slutten av november, klargjorde Bergesen en del spørsmål som har opptatt mange: Hvem skal merke, hvordan skal det merkes, og får vi en ny yrkesgruppe av fagfolk som går rundt og kontrollerer boliger og næringsbygg? Men det siste er ikke aktuelt, opplyser Bergesen til VVS-forum:

– Det blir ingen kontrollører som går rundt til privatfolk, alt er basert på selvangivelsesprinsippet – på ære og samvittighet – med skjemaer som er lagt ut på nett. Utgangspunktet er at det skal være mulig for vanlige folk å klare det, og det skal kunne gjøres uten omkostninger for huseieren. Huseieren kan imidlertid leie inn fagfolk om han ønsker det.

– Hva blir de viktigste parametrene i energimerket Birger Bergesen?
– Det mest sentrale er faktisk byggeåret, for det sier noe om hva man kan forvente av isolasjon, vinduskvalitet, etc. Men så kan man legge inn avvik fra det som var vanlig da boligen ble bygget, som nye vinduer i hus fra femtiårene.

– Hva med næringsbygg?
– Også der blir det selvangivelse, men merkingen må gjøres av folk med kompetanse.

– Hva legges til grunn for energiattesten som skal følge huset?
– Energimerket, med en karakter, er basert på beregnet levert energi ved normalisert bruk og normalisert klima. I energiattesten vil det også være noe annen informasjon:
• beregning av levert energi under lokalt klima,
• målt energi temperaturkorrigert eller gjennomsnitt av minst tre år, forutsatt at brukeren har oppgitt dette

Det skal videre foreligge en tiltaksliste som gir eieren veiledning om mulige tiltak for å oppnå mer effektiv energibruk, og dokumentasjon som gir ny eier mulighet til å kontrollere oppgitte data.

På Energi- og miljøkonferansen presenterte Birger Bergesen utkast til selvangivelsesskjemaer. Vi vil komme tilbake til dette når de foreligger i ferdig form.