Mens alle har vært opptatt av varmepumper, arbeides det med utvikling av teknologier som kan bli langt mer revolusjonerende. Det dreier seg om løsninger der all energibruk i huset inngår i et totalsystem. Men uansett hvordan man fyrer, kommer man ikke unna et visst minimumsbehov for strøm. Noe skal drive datamaskinen og fjernsynet, og vedkomfyr er neppe noe fristende alternativ.

Det er mange som arbeider med deler av denne problematikken, men vi kjenner bare til to firmaer som har uttalt at de har som mål å utvikle hus som deler av året kan produsere et overskudd av strøm. I Bø i Telemark arbeider Helge Folkestad med sitt system, hos CTC Ferrofil på Årnes har Thore Sydtangen tatt utgangspunkt i vakuumrør med en innvendig reflektor som tar imot solstrålene og varmen fra sola. Disse rørene er utrolig effektive. På en vinterdag med seks kuldegrader i luften ble det oppnådd 98 °C på energi-avgiveren på vakuumrøret.

Hva så med strøm? Ideen med det (nesten) selvforsynte hus er at det aldri skal brukes strøm det finnes et alternativ, samtidig solcellepaneler utnyttes for alt de er verdt til å generere strøm som akkumuleres. Kanskje kommer vi en gang dit at den strømmen kan selges tilbake til nettet (der fikk du den, Hafslund!).

Tyskland langt fremme
Et europeisk foregangsland når det gjelder fornybar energi, er Tyskland. Der ble det i 2004
vedtatt en lov* om fornybar energi, og den er ikke småtterier. Denne loven definerer fornybare energiformer slik: vannkraft inkludert bølgekraft, tidevannsenergi, saltgradienter (osmotisk kraft), strømningsenergi, vindkraft, solar strålingsenergi, geotermisk energi, energi fra biomasse inkludert biogass og deponigass, samt energi fra biologisk nedbrytbart avfall fra husholdninger og industri (trekk pusten).

Loven regulerer bl.a. hvilken støtte som gis til kraftproduksjon basert på de forskjellige kildene. Generøse satser gjør at Forbundsrepublikken Tyskland nå årlig betaler ut enorme summer i produksjonsstøtte, og en andelig del av dette går til solenergianlegg, såkalte fotovoltaiske anlegg. Slike anlegg finnes det mange av på privatboliger, og der det akkumuleres et overskudd, kan dette "pløyes" tilbake til nettet – mot betaling.

* Gesetz zur Neuregelung des Rechts der erneuerbaren Energien im Strombereich vom 21. Juli 2004.