Daglig opplever ca. 225 norske familier så store vannskader at de kontakter forsikringsselskapet sitt. I gjennomsnitt oppstår det en vannskade i en bolig hvert 25. år. Eldre installasjoner er mer utsatt enn nye. Alle forsikringsselskapene dekker kostnader ved skader som følge av plutselig og uforutsett vannlekkasje fra boligens rørsystem. Det samme gjelder for skader som skyldes at avløpsvann trenger inn i bygningen. Forsikringsselskapene dekker normalt ikke fuktskader som følge av utette golv eller vegger.

I 1974, da forsikringsselskapene for første gang satte vannskader på dagsorden, kostet de 75 millioner kroner. Omregnet til 2011- tall tilsvarer dette 407 millioner, mot påløpt 3,5 mrd i 2011. Vi har altså hatt en formidabel kostnadsvekst. På sikt er utviklingen bekymringsfull. Gjennomsnittsalderen på våre rør og installasjoner er stadig stigende, og så lenge det ikke iverksettes tiltak for å skifte utslitte installasjoner, må vi fortsatt forvente økende skadetall og kostnader.

Hvor oppstår skadene, og hva er årsakene?
60 prosent av alle skader skyldes lekkasjer fra rør og koplinger. 30 prosent skyldes utette våtrom, og 10 prosent skyldes lekkasjer fra utstyr som vaske- og oppvaskmaskin, varmtvannsbereder, kjøleskap med isbitmaskin osv.

Årsaken til lekkasjer fra gamle kobberrør kan hovedsakelig tilskrives korrosjon, feilmontering og frostsprengning. Korrosjonsskader på gamle rør er vanligvis et tegn på at levetiden er over. Koplinger som forbinder rørene med armatur og ventiler er også kilde til mange skader. Årsaken er ofte feilmonteringer og blanding av systemer. Lekkasjer fra moderne kjøleskap med isbitmaskin medfører ofte dyre reparasjoner. For å unngå slike skader anbefaler vi montering av lekkasjestopper. Fuktskader i våtrom dekkes normalt ikke av forsikringen, men det hindrer på ingen måte skader i å oppstå. Lekkasje på grunn av dårlig rengjort sluk er den vanligste skadeårsaken.

Hvordan unngå vannskader
Steng hovedstoppekranen. Merk hovedstoppekranen tydelig, og sørg for at alle i huset vet hvor den er, og hvordan den skal brukes. Hvor raskt du klarer å stenge vannet har stor betydning for hvor stor skaden blir. De største vannskadene oppstår når ingen er tilstede. Ved å stenge vannet når boligen forlates er du sikret å komme hjem til en tørr bolig.

Monter lekkasjestopper
Hvis du synes det er for tungvint å bruke hovedstoppekranen som lekkasjesikring bør du montere lekkasjestopper. De enkleste modellene sikrer kun lokale installasjoner som vaske- og oppvaskmaskin, mens de avanserte overvåker alle vannrør og tekniske installasjoner.
De stenger vannet både ved rørbrudd og små drypplekkasjer. Men husk, lekkasjestoppere hindrer ikke vannlekkasjer i å oppstå, men de kan effektivt redusere mengde utstrømmet vann og dermed følgeskadene.

Unngå frostskader
Mange frostskader høst og vinter skyldes de plutselige kuldeperiodene. Vannrør og installasjoner tåler ikke kuldegrader, og må derfor beskyttes ved isolering eller oppvarming. På høsten må utekraner stenges og rørene tømmes. Kjellervinduer må lukkes for å unngå kald trekk rundt vannrørene, og det må sørges for at det alltid er varmegrader i rommet. Ved fravær vinterstid er det tryggest å skru av hovedstoppekranen.


FAKTA
– 102 590 vannskader fra rør og installasjoner ble registrert av forsikringsselskapene i 2010. Dette er tidenes høyeste skadetall, og skyldtes en vinter med mange frostskader. Tilsvarende skadetall for 2011 var 87 123 skader.
– 225 vannskader registreres i gjennomsnitt hver dag. Halvparten av skadene kunne vært unngått med litt omtanke.
– 3,5 milliarder kroner kostet vannskadene i 2011. Medregnet våtromslekkasjer som ikke dekkes av forsikringen, egenandeler ved skade og selvassuranse, koster vann på avveie ca. 5 milliarder kroner per år.
(Kilde: Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk)

Les mer:
Byggforskserien 700.330 Levetider for sanitærinstallasjoner i boliger
Byggforskserien 553.135 Lekkasjevarslere